5 tips om de allerbeste moeder te zijn

27-01-2016 //

Jij krijgt op je verjaardag ongetwijfeld ook de mooiste en liefste knutsels voor de allerbeste moeder van de wereld. Zonder dat ik onze kinderen tekort wil doen in hun oprechte ode aan hun allerbeste moeder, ben ik nieuwsgierig. Wat doe jij als allerbeste moeder? Doe je alles goed? Doe je het beter dan andere moeders? Door José Nanninga.

Hoe word je de allerbeste moeder van de wereld?

Er zijn boeken, programma’s en cursussen genoeg over ouderschap en opvoed vaardigheden. En zo leren we over straffen en belonen, hoe je je kind leert luisteren, en hoe je hem het beste een compliment kan geven.  
Het is niet mijn bedoeling deze kennis en adviezen te veroordelen, ze zijn voor velen van ons informatief en ondersteunend. We gaan naar school en doen een opleiding, maar onze meest waardevolle levenstaak, het opvoeden van onze kinderen, vinden we zelf uit ..... Logisch om ook daarvoor de boeken open te slaan!

Maar wat als je kind anders reageert dan hoe je het hebt gelezen in de boeken? Doe jij het dan niet goed?

De allerbeste moeder van de wereld ZIJN.

Volgens mij gaat niet over doen, maar gaat het over zijn. De allerbeste bén je omdat je de moeder van jouw kind bent. Omdat je aanwezig en liefdevol bent. En je aandachtig, geruststellend en nog zoveel meer bent.  
Al ben je dat vast niet altijd, ik in ieder geval niet. Omdat je ook gewoon ongeduldig of geïrriteerd bent. En je met twijfels zit of gewoon even geen zin hebt. Op zo’n moment noem je vast jezelf niet die allerbeste moeder.

Vertrouwen op wie je bent.

Durf jij een tijdje de vraag los te laten wat je wel en wat je niet goed doet, en alleen maar te vertrouwen op wie je bent? Ik begin er vandaag mee en ik nodig jou uit om mee te doen: kies vandaag nog één persoonlijke eigenschap waar jij je goed bij voelt. En deze eigenschap laat je er de komende twee weken “gewoon” zijn, zonder verwachting en zonder oordeel.

Geïnteresseerd zijn, die kies ik.

Dat ik het ben, zullen mijn kinderen met me eens zijn. En toch verwacht ik er wat van, namelijk dat ik áltijd geïnteresseerd ben als zij daar behoefte aan hebben. En ik vind er ook wat van, bijvoorbeeld dat ik niet geïnteresseerd genoeg ben als ik ondertussen met iets anders bezig ben. Of als ik mijn kind onderbreek in zijn verhaal, was ik kennelijk toch niet zo geïnteresseerd in de afloop ervan.

De komende twee weken laat ik mijn verwachtingen en oordelen los. Ik vertrouw op mijn “geïnteresseerd zijn” en laat het komen zoals het komt. En ik verheug me nu al op het thuiskomen van de kinderen omdat ik het fijn vind om op die manier met ze in contact te zijn.

Doe je mee?

Eén eigenschap kiezen. Niks er voor doen, gewoon zijn wie je bent.

Vijft tips om de allerbeste moeder te zijn op een rij:

  1. Richt je niet zozeer op 'doen', maar op 'zijn'.
  2. Laat de gedachte los wat je wel en vooral wat je niet goed doet.
  3. Vetrouw op wie je bent.
  4. Kies een persoonlijke eigenschap waar jij je goed bij voelt en laat die er 'gewoon' zijn, zonder verwachting of oordeel.
  5. Verheug je op jouw kleine onderzoekje en doe mee!

PS. Leuk als je jouw eigenschap met me wilt delen!

Over &jouwtalent

José Nanninga heeft haar eigen coachpraktijk &jouw talent voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!