Ben jij een helikopter ouder?

23-02-2016 //

Lopen of fietsen jouw kinderen wel eens alleen naar huis? Geef je ze de vrijheid om zonder toezicht te spelen op het grasveldje een paar honderd meter verderop? Fietst je puber dochter alleen naar huis na een avondje chillen met vriendinnen? Moet kunnen op een gegeven moment, toch? Door Angela Hof.

Niet iedereen denkt er zo over. In Amerika werd vorig jaar een 10-jarig jongetje met zijn 6-jarige zusje aangehouden door de politie, omdat ze 1,5 kilometer alleen naar huis wandelden. En dat was niet het enige. Nadat de politie de kinderen thuis had afgeleverd, kwam de kinderbescherming langs en werd er een onderzoek ingesteld naar de ouders.

Een op zichzelf staand geval? Nee. Zelfs in Nederland was afgelopen zomer ophef over een zesjarig meisje dat zonder toezicht in de eigen tuin mocht spelen met haar hondje. Het hondje werd verdronken door een 5-jarig buurjongetje, maar de boze reacties waren vooral gericht tegen de moeder van het meisje…

Altijd toezicht

Helikopterouders zijn ouders die hun kind bijna niet uit het oog verliezen. Ouders ‘helikopteren’ als het ware de hele tijd boven hun kind, om te zien wat ze doen, met wie en waar. Er zijn zelfs apps zoals Mama Bear of Family GPS Tracker waarmee je kunt volgen waar je kind is. Maar daar wordt een kind helemaal niet gelukkig van. En zelfstandig al helemaal niet.

In 1919 mocht een kind van 8 jaar gemiddeld tot wel 10 kilometer bij zijn ouders vandaan. Vissen in het weiland.. Beetje kattenkwaad uithalen als Kruimeltje in de stad. Tegenwoordig is dit teruggebracht tot 300 meter (bron: Trouw). En wist je dat de tijd dat kinderen buiten spelen in één generatie met maar liefst 50% is afgenomen? Slechts tien uurtjes speelt het gemiddelde kind nog maar buiten (bron: onderzoek Zilveren Kruis).

Je kind kan meer dan je denkt

Kinderen die veel alleen buiten mogen spelen zijn motorisch vaardiger. Ze kunnen zich beter bewegen en hebben hierdoor ook minder ongelukken. Ze weten immers beter wat ze wel en niet kunnen.

Maar dat is niet het enige. Spelen zonder toezicht zorgt voor zelfstandigheid. Zelf beslissingen maken, samenwerken, ruzies oplossen. Ouders willen kinderen behoeden, maar ontnemen hun kind nu vooral veel leermomenten door alles als een havik in de gaten te houden.

En vergeet ook niet wat een beetje meer extra vrijheid voor jouw kind jou kan opleveren. Alleen van school naar huis lopen en een uurtje alleen thuis zijn, kan al een volwaardige werkdag opleveren.

Mijn punt? Ouders, laat je kind zelf dingen ontdekken! Je kind kan veel meer dan jij denkt. Misschien wel meer dan het zelf op dit moment denkt. Laat het alles uit zichzelf halen. Laat het leren door vallen en opstaan. En kijk gewoon af en toe stiekem om een hoekje of alles nog goed gaat. Zonder dat je kind dit doorheeft.

Wil je weten op welke leeftijd kinderen welke vrijheid aankunnen? Klik dan hier.

Over Angela Hof

Angela Hof (28) is projectleider bij Tym.nl een online platform voor ouders over bewegen en sporten voor kinderen.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!