Een eerbetoon aan mijn lieve zoon Boaz met dyslexie

6-02-2016 //

Veel kinderen hebben dyslexie. Niks ernstigs, maar leuk is anders. Ambitious Mama Melissa van Erp ziet haar zoon zwoegen en deelt zijn leed.

'Elke dag moet Boaz oefenen oefenen oefenen om de letters, de klinkers, medeklinkers, die  stomme e te leren begrijpen. Niets gaat vanzelf, elk woord, elke letter is vaak weer nieuw, elke dag weer dag in dag uit.

Soms is hij boos over de oneerlijke verdeling in het leven en vergelijkt hij zichzelf met jongetjes uit zijn klas. Die hoeven niet te oefenen om te kunnen lezen en schrijven, bij hun gaat het vanzelf. Dan moet ik Boaz weer moed in praten om toch aan het werk te gaan, niet op de klok te letten en gewoon te doen. Het is wat het is… je hersenen werken gewoon anders , zeggen we vaak tegen elkaar.

Dan maak ik een kopje thee en gaan we aan de slag. Met de werkbladen, de letters, de woorden, de tafels en de topo. Maar soms is Boaz boos en ik ook. Moe van een dag werken, moe van een dag school. Moe van alles wat moet op het werk en wat moet op school. Moe van de regels die we moeten volgen om dingen voor elkaar te krijgen, op het werk en op school…… moe van dyslexie. Dan is Boaz boos. Vooral boos op mij omdat hij dyslexie van mij heeft en niet snapt waarom zijn lieve zus het niet heeft. Ik kan het niet uitleggen en er alleen maar voor hem zijn.

Dan zijn we samen boos …. maar gaan toch weer aan de slag. De boosheid verdwijnt, de letters en regels komen voorbij en we krijgen weer moed. We maken contact en vergeten de boosheid, vergeten werk en school. Boaz maakt een grap, we lachen en ik geef  Boaz een knuffel en vertel hoe trots ik op hem ben.

Dan kijkt Boaz naar zijn schrijfwerk en zegt: 'hé mam, ik heb stiekem 2 woorden extra op geschreven. Moet jij even uitzoeken welke …….'

Melissa van Erp postte dit bericht op Facebook en kreeg ontzettend veel reacties van andere moeders; ook op het schoolplein en het hcokeyveld. Ze laat weten het super te vinden om te ontdekken dat als je je kwetsbaarheid laat zien, andere moeders dat ook doen.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!