Geef de Pippi Langkous in jouw kind de ruimte

8-12-2015 //

Jouw kind heeft een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing! Dat zie je elke dag. En toch, als moeder kun je zo zelf verstrikt raken in het invloed willen uitoefenen op die ontplooiing van je kinderen. Door Jose Nanninga-Verholt.

Als scholier paste mijzelf dit uitgangspunt van Maria Montessori. En inmiddels is haar zienswijze “help mij het zelf te doen” ook de kern in mijn werk als kinder- en jongerencoach. Ik deel graag woorden die betekenis geven aan het zelf, zoals zelfreflectie, zelfbewust, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfverantwoordelijk, zelfredzaam en zelfstandig.

Als mijn kind maar gelukkig is

En toch, als moeder kun je zo zelf verstrikt raken in het invloed willen uitoefenen op die ontplooiing van je kinderen. Je wilt zo graag dat het goed met ze gaat, ze gelukkig zijn en weinig tegenslagen hebben. En zeker ook dat ze geliefd zijn, het goed doen op school en slagen in onze maatschappij. En dat allemaal omdat je zelf het beste met je kinderen voor hebt.

Over smaak valt te twisten, net als over wat het beste is voor je kinderen.
Durf jij er op te vertrouwen dat jouw kind zichzelf kan ontplooien? Net zoals je kind zelf bepaalt dat hij van pannenkoeken houdt, dat hij zelf weet wat goed voor hem is?

Mag je kind ook even ongelukkig zijn?

Durf jij je kind toe te vertrouwen dat hij met stevige benen die jij hem hebt gegeven, zijn eigen weg bewandelt? Vertrouw je er op dat hij wandelt in zijn tempo en met vallen en opstaan, via zij- en omwegen, en met houvast aan de hoofdweg, waar hij jou altijd kan vinden? En vertrouw je op zijn rugzak die zich al vulde en verder vult met jouw onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen in hem? Een rugzak waar ruimte is voor zijn eigen ervaringen, waardoor hij zich steeds verder kan ontplooien in geloof in zichzelf?

Zelfvertrouwen

Paradoxaal eigenlijk, je wilt het allerbeste voor je kinderen en doet je uiterste best daarvoor. Tegelijkertijd weet je dat niet al je antwoorden de juiste zijn. En gelukkig maar, nobody is perfect, jij niet en je kinderen ook niet.

Zelf heb ik een wens voor mijn kinderen, en dat is best een grote. En tegelijkertijd ontspant ‘ie me. Ik hoop dat ik, samen met mijn man Patrick, onze kinderen zelfvertrouwen meegeef. Na Maria Montessori, citeer ik Van Dale: “Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is het vertrouwen dat je op eigen kracht taken en mogelijke hinderpalen aankan”. Mijn kinderen moéten hinderpalen tegen komen om te leren deze aan te kunnen. Ik wil ze niet constant behoeden voor deze uitdagingen maar ze met beide handen aan laten grijpen.

Een ontspannen moeder

Die natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing hebben ze al, net als de keuze van het houden van die pannenkoek, daar hoef ik niks voor te doen. En ik hoef ze ook niet het perfecte leven te bieden noch er voor te zorgen dat ze nooit vallen. Ik vertrouw er op dat ze opstaan, zelf of met hulp van mij, en dat ze zin hebben in hun weg, nieuwsgierig naar zichzelf.

Ik mag ze begeleiden op die weg, van onze bescherming naar zelfbescherming, van onze verantwoordelijkheid naar zelfverantwoordelijkheid, van ons vertrouwen naar zichzelf vertrouwen.
En dan vertrouw ik er ook op dat ik mijn hinderpalen aan kan, zoals nu in het steeds meer loslaten van 3 tieners.

Waar vertrouw jij op bij jezelf?
Over twee weken schrijf ik daarover.

Pippi Langkous

Pippi Langkous ziet het leven als een avontuur waarin niets onmogelijk is. Hieronder vijf tips om de Pippi in jouw kind de ruimte te geven en daarmee zijn zelfvertrouwen te stimuleren:
-    Ontdek de wereld; streef steeds naar uitbreiding en variatie van taken waarvoor je kind eigen verantwoordelijkheid kan dragen. Neem taken ook niet even snel uit handen voor je eigen gemak.  
-    Vertrouwen op je eigen wijsheid; leer en stimuleer je kind zijn eigen antwoorden en oplossingen te vinden, en zelf keuzes te maken.
-    Neem eens een risico; geef je kind de kans niet alleen zijn sterke kanten maar ook zijn beperkingen te ontdekken.
-    Probeer altijd positief te blijven, ook na een tegenslag. Fouten maken mag, daar leer je van! En trouwens, wat is fout?
-    Tevreden zijn met jezelf; leer je kind de positieve kanten van zichzelf te benoemen en te voelen.

José Nanninga is kindercoach en moeder van Kim (16), Malou (14) en Milan (12).

Over &jouwtalent

José Nanninga heeft haar eigen coachpraktijk &jouw talent voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!