Populair kind? Motoriek is belangrijk!

27-07-2016 //

De vakantie is de perfecte tijd om weer eens met nieuwe ogen naar je kids te kijken. Zit je kind lekker in z’n vel? Of heb je wel eens twijfels? Angela Hof geeft drie tips om de motoriek van je kind te verbeteren.

Natuurlijk zijn sommige kinderen beter in sport dan anderen. Zijn jongens vaak sneller dan meisjes. Maar als laatste gekozen worden in de gymles was vroeger wel één van de meest erge dingen die je kon overkomen.

Als moeder wil je graag dat je kind lekker in de groep ligt, veel vriendjes heeft en gelukkig is. Hoe belangrijk motoriek hierbij is, ontdekten Smyth en Anderson in een onderzoek in 2011. Het ontbreken van een motorisch fundament, kan zelfs leiden tot sociale uitsluiting. Oftewel: kinderen die niet beschikken over een set basisvaardigheden als gooien, vangen en hinkelen kunnen hierdoor bij andere kinderen buiten de boot vallen.

Wat ‘goed bewegen’ dan is, staat nergens echt gedefinieerd. Maar je kunt wel kijken of je kind voldoende beheersing heeft over het eigen lichaam. Kan het bijvoorbeeld in onverwachte situaties zichzelf met een breed scala van motorische oplossingen helpen? Kinderen die dit kunnen zullen bijvoorbeeld een val of een duw kunnen oplossen zonder direct een blessure op te lopen.

Ben je benieuwd en wil je wel eens toetsen hoe het staat met de motorische ontwikkeling van jouw kind? Via deze observatieschaal (http://www.tym.nl/toets-de-motorische-ontwikkeling-van-je-kind-16381/) kan je dat doen. Je vergelijkt je kind hierin met andere kinderen op tien fundamentele motorische taken.

Sensitory integration

Vergelijken met anderen kan veel inzicht geven, maar de houding en het gedrag van je kind zelf vertellen je ook al heel veel. Het lichaam verwerkt prikkels uit de omgeving, waardoor het goed functioneert. Dat je een bal kan vangen, omdat je in kan schatten hoe hard deze wordt gegooid en in welke richting. Dat je jezelf kan corrigeren op een evenwichtsbalk. Sensitory integration heet dit proces.

Via een checklist kan je er achter komen hoe het is gesteld met de sensitory integration van jouw kind. Zonder te vergelijken met anderen, via situaties in het dagelijks leven.  

Natuurlijk ontwikkelt elk kind zich in een ander tempo en hoeven er echt niet direct alarmbellen te gaan rinkelen als je kind op sommige punten minder goed scoort. Het kan geen kwaad om wel een oogje in het zeil te houden op motorisch gebied. Omdat een kind met een goede motorische basis vaak ook gezonder opgroeit. En omdat niemand als laatst gekozen wil worden bij de gymles.

Drie tips om de motoriek van je kind te verbeteren.

Het hangt van de leeftijd van je kind af wat je zelf kunt doen als ouder. Zo kan je allerlei spelletjes doen met peuters en begint de ontwikkeling van het evenwichtsgevoel bij baby’s ook al met dingen die jij onbewust doet. Drie algemene tips om de motoriek van je kind zo goed mogelijk te ontwikkelen zijn:

  • Laat je kind alles zelf proberen. Roep niet steeds ‘doe voorzichtig’ of ‘pas op', door zelf proberen leert het de grenzen kennen. Buitenspelen is de ultieme vorm van het breed ontwikkelen van de motoriek.
  • Een kind dat meerdere sporten beoefent, bouwt een bredere motorische basis op. Het wordt aangeraden om pas vanaf 10- of 12-jarige leeftijd te beginnen met specialiseren.
  • Wees je bewust van je voorbeeldrol: ga fietsen of lopen wanneer dat kan, laat de auto staan, doe zelf ook aan sport…

Over Angela Hof

Angela Hof (28) is projectleider bij Tym.nl een online platform voor ouders over bewegen en sporten voor kinderen.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!