Beauty tip: neem meer kinderen

13-01-2016 //

Ben je eindelijk moeder, blijf je maar twijfelen over wel of niet meer kinderen. Een groot gezin is leuk, maar ja, je wordt al een dagje ouder. Stop met twijfelen. Recent Canadees onderzoek toont aan dat het aantal kinderen bepalend is voor hoe jong je blijft.

Ja denk je: dat wist ik al: hoe meer kids, des te sneller je oud wordt. Kijk maar eens naar selfies voor en na -dat je moeder bent geworden.

Fout! Oppervlakkig gezien mag dat zo zijn of lijken. En dat is ook belangrijk. Maar nu is er een eerste bewijs dat je van meer kinderen juist jonger blijft. Baby’s als het ultieme anti-aging middel. Het moet niet gekker worden.

Het onderzoek is gedaan ergens in de oerwouden van Guatemala, met vrouwen van twee nabij gelegen communities, zodat alle andere variabelen mooi hetzelfde bleven. Dertien jaar later herhaalden de onderzoekers hun meting. Wat kwam er uit: vrouwen met meer kinderen hebben langere telomeres. Dit zijn de toppen van je DNA die laten zien hoe snel je cellen verouderen. Hoe langer de toppen, des te beter de conditie van je DNA, des te jonger je cellen, des te jonger je lijf.

Ja, zul je zeggen, in kleine communities in Guatemala worden kinderen binnen de gemeenschap opgevoed. It takes a village to raise a child. Dat maakt het voor vrouwen minder zwaar, logisch dat zij er lekker jong bij blijven. En dat denken de onderzoekers ook. Maar daarnaast is een goede verklaring volgens hen dat het hormoon oestrogeen dat toeneemt door een zwangerschap veel anti-oxidanten bevat. Zij voorkomen dat de cellen korter worden en houden zo het lichaam van mama jong. En dat klinkt ons als muziek in de oren.

Bijsluiter: meer onderzoek volgt.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!