To botox or not to botox?

21-01-2016 //

Ga ik wel of niet voor de botox bijl? Oké, het is geen levensvraag. Maar zeg eens eerlijk? Hoe vaak stel jij ‘m jezelf? Ik stel hem nooit (meer). Ik doe het al bijna twee jaar.

Onlangs kwam Sophie Hilbrand met een geweldige docu-serie over vrouwen en botox. In ‘Sophie in de kreukels’ vroeg ze zich af waarom steeds meer vrouwen voor de botox bijl gaan. Zelf vond ze het een slechte ontwikkeling, want waarom zou een rimpel ineens onnatuurlijk zijn? Komen we met dit soort plastic fantastic in een wereld waarin er ‘oud’ uitzien je eigen schuld is? En vrouwen bovendien constant moeten liegen over hun uiterlijk omdat botox willen doodnormaal is maar botox spuiten taboe is.


'Sophie in de kreukels'

Dappere Sophie

Natuurlijk, haar wereld is de tv-wereld. Ze werkt nota bene bij BNN, een omroep die alleen maar lekkere wijven, zoals zijzelf, Katja Schuurman, Nicolette Kluivert en Geraldine Kemper voor de camera zet. Terwijl de mannelijke presentatoren, buikjes hebben en niet perse al te knap zijn. Ze confronteert haar omroepbaas ermee. ‘Tja, logisch toch? We (Wie is we? Mannen?) kijken nou eenmaal allemaal liever naar mooie mensen.’ Hij wou, echt, echt, dat het anders was. Zucht.

Als je twijfelt en je hebt de serie niet gezien? Kijk hem vooral niet. Want de twijfel wordt alleen maar groter. Zelfs bij Sophie op sommige momenten, bijvoorbeeld wanneer een cosmetisch arts haar ‘huidleeftijd’ berekent en ze tien jaar ouder ‘lijkt’. Ai! Toch besluit dappere Sophie uiteindelijk botox-vrij te blijven.

Je fronst zo?

Twijfel ontstaat ook bij mij. Happy botox user sinds een jaar of twee, omdat het mij compleet migraine-vrij heeft gemaakt. Maar wil ik wel onderdeel zijn van een maakbaarheidsideaal dat Sophie in haar docu zo geweldig bloot legt? Toegegeven, mijn door de botox gesneuvelde diepe fronsrimpel mis ik niet. Meer dan eens vroeg een geïnterviewde mij: ‘Zeg ik rare dingen? Je fronst zo.’ Zo nu en dan vraag ik Tom van Eijk, de botox prikker die mij van m'n migraine af hielp, zelfs naar de rest van de rimpels. Of die weg kunnen en wat dat dan moet kosten. En eerlijk gezegd, de kosten zijn eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik niet meer laat doen.

Ik ben erg van de grijstinten, de nuance. Als ik naar foto’s kijk van gepimpte celebs die eruit zien als een personage uit een horror film wil ik ver van die wereld vandaan blijven. Maar wanneer ik recent een tachtigjarige vrouw interview die ‘zo blij’ is met haar cosmetisch arts Tom die haar fijne maar ietwat gedeukte gelaatstrekken wat opfleurt met een lichaamseigen filler, denk ik: it’s a beautiful life! Of zoals Halina Reijn zegt over haar eigen botox gebruik: 'Ik vind het gewoon heel leuk, ik geniet ervan.' En dat geldt ook voor mijn ontspannen gelaatstrekken.


Halina Reijn

Kortom: De keuze is aan jou (laat vooral weten wat jouw overwegingen zijn) en om je een beetje te helpen, hier alvast een rijtje voors en tegens.

Botox? Ja!

1.    Hoe gemeen ook, de ouderdom gaat altijd eerst in je gezicht zitten en niet in je knieholte of bilnaad. Dat komt vooral door de zon. Door botox of fillers te gebruiken kun je zeggen dat je je gezicht weer in lijn brengt met de rest van je lijf. Bovendien, veertig is het nieuwe dertig en vijftig is het nieuwe veertig, enzovoorts. We leven anders, voelen ons jonger. Is het dan zo gek dat we het gezicht in de spiegel steeds minder vinden passen bij die bruisende chick die we van binnen voelen?
2.    Minder rimpels maakt minder boos. Zeker fronsrimpels maar ook diepe lijnen naast je neus kunnen je een boos uiterlijk geven terwijl je eigenlijk het zonnetje in huis bent. Zonde!
3.    Andersom werkt het ook. Als je er beter uit ziet, word je echt gelukkiger, blijer. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er beter uitzien gelukkiger maakt dan het winnen van de Loterij! Natuurlijk kan je ook even aan de kapper vragen om je haren te kleuren. Is iets minder drastisch.
4.    In Amerika is het veel bekender dan hier: botox vermindert hoofdpijn. Eigenlijk is het heel logisch. Botox legt spieren plat, dus als je spieren die spanningshoofdpijn veroorzaken tot rust brengt, voel je minder druk en pijn. Botox kan zelfs migraine klachten verminderen of laten verdwijnen. In Nederland is het nog niet heel erg bekend, maar in Amerika heeft onderzoek deze uitwerking van botox al aangetoond.
5.    Als je op tijd start met botox heeft het meer effect met minder moeite. Hoe dieper de rimpels hoe lastiger het wordt ze weg te krijgen. Sterker nog, vanaf een bepaalde leeftijd is je kans verkeken. Now or never?

Botox? Nee!

1.    Als je gelooft in natuurlijke schoonheid moet je dat geloof voor altijd loslaten. Eenmaal aan de botox is er geen weg terug, of hij loopt via de rimpels die je niet meer gewend was.
2.    Durf je er niet open over te zijn, omdat je bang bent voor het oordeel van anderen of omdat je geen slecht voorbeeld aan je kinderen wilt geven, dan loop je vervolgens altijd rond met een geheim.
3.    Ook al houd jij je lippen stijf op elkaar, mensen zijn niet gek. Ze zien het of vermoeden het. Let the gossip begin.
4.    Het is net als met Pringels: Once you pop, you can’t stop. Het begint met een frons- of lachrimpeltje, maar voor je het weet, wil je overal wel een spuit zetten. Kijk maar hoe het werkt als je je huis gaat verbouwen. Eenmaal de keuken vernieuwd, ziet die sofa er ook wat verlept en onfris uit.
5.    Het is een dure hobby, bovendien niet duurzaam want het is na drie tot vier maanden uitgewerkt en het ergste, het doet (best veel) pijn.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!