Dress to success

8-12-2015 //

Het liefst zouden we elke ochtend in een Valentino pakje ons huis verlaten, terwijl we onze Balenciaga tas over onze schouders gooien, in een paar Louboutin’s stappen en snel nog even onze Chanel lipstick bijwerken. Maar helaas zijn we niet allemaal Anne Hathaway, die na een verfrissende metamorfose en een aantal goede shopsessies in de Runway Magazine closet door de wandelgangen flaneert als de droom van iedere business woman. En helaas werken we ook niet allemaal in een omgeving waar stoutmoedige combinaties van contrasterende prints en texturen gewaardeerd worden en niemand óóit overdressed is.  

Overdressed/underdressed

In de realiteit wordt het aanzicht bij een doorsnee kantoor vooral gedomineerd door mannen in sombergekleurde pakken en stoffige overhemden, afgekleed met immer dezelfde schoenen, riem en aktetas. Variaties zijn vooral te vinden in lichte kleurnuances en zo nu en dan een ‘gekke’ stropdas. Voor de vrouwen die zich in dit mannengezelschap moeten mengen, rust de zware taak elke dag een nieuwe outfit uit de kast te toveren. En dat is niet niks. Overdressed, underdressed, te sexy, te dozig, te kleurrijk, te sober of misschien wel te dominant. Er is meer dan één manier om als vrouw uit de bocht te vliegen als het om zakelijke kleding gaat. Of denken we dit alleen maar? Het lijkt namelijk een probleem dat zich vooral in ons hoofd afspeelt. Hoe dan ook, carrièretijger Mathilde Kahl vond voor haarzelf een gepaste oplossing.

Werk-uniform

Als Art Director bij één van de meest toonaangevende creatieve reclamebureaus in New York, was ze regelmatig bezig met het samenstellen van een zakelijke outfit. En hoewel ze volledige vrijheid over haar garderobe kreeg, bestonden haar ochtenden vooral uit twijfel en paniek. Daarom nam ze drie jaar geleden het rigoureuze besluit om, tot de dag van vandaag, elke dag in dezelfde outfit naar haar werk te gaan. En met elke dag bedoelen we ook echt élke dag. Haar zogenaamde werk-uniform bestaat uit een zwarte pantalon, een witte zijden blouse met een dunne leren strik door de kraag en op koude dagen een colbert. Naar eigen zeggen heeft Kahl met dit besluit ontelbare uren – en waarschijnlijk euro’s – bespaard en voelt ze zich meer ‘in control’ dan ooit.

Realiteit

En hoewel Kahl met haar werk-uniform het gemak ervaart dat mannen al jaren kennen, gaat deze radicale omslag voor velen waarschijnlijk te ver. Want zeg nou zelf, het voelt toch onoverwinnelijk wanneer je in je killeroutfit het kantoor binnenstapt en alle ogen op jou gericht zijn? Pak het daarom helemaal anders aan, met de volgende stappen als leidraad.  

  1. Kies een stijlicoon, iemand die helemaal bij de dresscode van jouw bedrijf past en als jouw stijlgoeroe kan dienen. Denk bijvoorbeeld aan de altijd stijlvolle Victoria Beckham.
  2. Observeer haar kleedgedrag door plaatjes te verzamelen op Pinterest.
  3. Bekijk welke essentiële items nog uit jouw garderobe ontbreken en schaf deze aan. Ga voor mooie stuks die jouw pluspunten accentueren en eventuele onzekerheden netjes wegwerken. Je moet je er immers goed in voelen.
  4. Stel een aantal vaste sets samen die je door middel van kleine variaties vaker kunt dragen. De ene keer met een witte blouse, de andere keer met een coltruitje. Zo hoef je niet elke ochtend opnieuw het wiel uit te vinden.
  5. Zorg dat er in jouw kast altijd een plekje gereserveerd is voor enkel zakelijke kleding. Zo hoef je nooit lang te zoeken naar je perfecte outfit.

Pas je al deze tips toe, dan wordt het in de ochtend een stuk makkelijker om een geschikte zakelijke outfit samen te stellen. Gebruik je creativiteit en denk buiten je comfortzone. En in momenten van volslagen paniek? Dan kun je altijd nog even terugdenken aan Mathilde Kahl. 

Over Robin van Bezouw

Robin van Bezouw (24) is afgestudeerd Redactie en Mediaproductie specialist en schrijft sinds het begin van haar studie over alles wat met mode te maken heeft.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!