House for sale

13-12-2015 //

Sinds twee weken staat ons huis te koop. Het huis waar onze kinderen vanaf 3 en 5 jaar zijn opgegroeid. Door Linda Woudstra

We kwamen indertijd als eind dertigers naar het midden van het land vanuit Brabant. Daar hadden we eerder een huis gekocht op de piek van de markt. Dat ging niet anders want we wilden toch ergens wonen en financieel was je een dief van je eigen portemonnee als je ging huren met twee inkomens. Dus kochten wij een huis dat we met twee salarissen makkelijk konden betalen. We lieten ons niet verleiden om ons helemaal suf te lenen, maar vonden een schuld van 274.000 gulden incl. KK toch wel een hoop geld! Daarmee kochten wij ons een twee-onder-een kapper van een leraar geschiedenis met zijn vrouw die nachtzuster was en doorschoven naar een huis van 550.000 gulden. Wij trokken onze wenkbrauwen op en verbaasden ons over deze leeftijdsgenoten, zelfs nog iets jonger dan wij, met veel minder hoge opleidingen, het voor hun veertigste al tot een vrijstaande een kapper hadden weten te schoppen. Het had iets met op je achttiende al stenen bezitten te maken en later leerden we dat ons huis ooit een premie A woning was geweest. De leraar had er dus ook al een forse som subsidie op ontvangen!

Blanco check

Omdat Brabant uit de route ligt van de meeste opdrachtgevers en files ons noopten soms tot 6 uur op een dag in de auto door te brengen, besloten wij in 1998 het hogerop te zoeken! De zaken gingen redelijk tot goed en voor de kinderen echt naar de lagere school zouden gaan wilden wij in het midden van het land wonen waar zij hun hele schooltijd zouden kunnen blijven en wij makkelijk alle windrichting uit konden reizen voor werk. We maakten een lijstje; twee keer zo groot, misschien zelfs met ruimte voor een au pair, mogelijkheid voor kantoor aan huis, twee keer zoveel grond, een garage, in het groen, scholen in de buurt en omdat het een duurdere regio betreft moesten we ook rekening houden met minstens een twee keer zo hoge prijs, dan we nu betaalden.
We hadden niks in de gaten maar toen wij na 5 jaar ons opnieuw op de huizen markt begaven, was de huizengekte volkomen losgebarsten! De rente was aan het dalen van 6% richting de 5% en beide inkomens mochten 5x beleend worden. De huizenbubbel was in wording! En wij stapten er met open ogen in. Anderhalf jaar tuften wij op en neer van bezichtiging naar bezichtiging om te horen van de verkopende makelaars dat wij nog niet koopklaar waren. Wat zoveel betekende als “je bent nog niet bereid een blanco check uit te schrijven”. Vrijwel elk huis wat we zagen ging aan onze neus voorbij, omdat we niet snel genoeg ter plaatse waren of omdat we op de inschrijving nog niet doorhadden dat we een ton boven de vraagprijs moesten bieden. De wanhoop sloeg toe. Elk kot ging ver boven de vraagprijs van de hand. Terwijl in Brabant ons huis met 15.000 per jaar steeg, kwam er in ’t Gooi gemakkelijk een ton bij! Daar kun je niet tegenop verdienen.

Financiële bijsluiter

Na 1 jaar achter het net vissen, viel ons oog ineens op ons huidige huis, nieuw te bouwen tegen het centrum aan van een dorp net buiten het Gooi. We zaten de volgende dag bij de makelaar en zetten onze handtekening onder een koopcontract van nog net geen miljoen gulden! Het huis voldeed aan ons wensen lijstje, behalve een ding; het was niet twee keer maar drie keer zo duur als wat we hadden gebudgetteerd. Bovendien hadden we nog een lange wensenlijst van aanpassingen, voor keuken, kelder, sanitair en lage stopcontacten, wat allemaal extra kost. En de tuin moest natuurlijk ook nog aangelegd. Maar we zouden gewoon nog wat harder werken en de opgaande lijn zat in de economie en de stookkosten van onze super geïsoleerde woning waren lager, dus wat kon ons gebeuren? Het duurde nog tot 2000 voor ons huis klaar was en we erin konden. De hype zwakte al wat af en er kwam al zeker geen ton per jaar aan waarde meer bij. Nu is het 2015 en zijn we opnieuw een dief van onze eigen portemonnee. De rente is inmiddels met meer dan de helft verlaagd. Zouden wij ons huis terugkopen dan kunnen de woonlasten ook met bijna 50% naar beneden!  De kleine lettertjes van het contract verhinderen ons net als vele andere huizenbezitters, op welke wijze dan ook, te profiteren van de lage rente. Wilden we 15 jaar geleden nog van alles bezitten, inmiddels lijkt een leven los van bezit, veel aantrekkelijker. De kinderen zijn uit huis en wonen op kamers. Ons prachtige familiehuis geven we daarom door aan de volgende generatie. Echter wel met financiële bijsluiter; bouw een marge in, zodat je droomhuis nooit een financiële nachtmerrie wordt!


Linda Woudstra, oprichtster van Regeltante.nl en inmiddels ondernemer, filantroop en gezondheidscoach.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!