Toneelkomedie: Chakra’s & Chardonnay

24-02-2016 //

Chakra’s & Chardonnay is een toneelkomedie over yoga, superfoods en menselijke tekortkomingen in de zoektocht naar rust, wijsheid en een lenige geest. Acteur Chris Tates, bekend van Rozengeur & Wodka Lime speelt een van de hoofdrollen. Maar is de acteur zelf ook bezig met spiritualiteit, yoga, superfoods en een lenige geest?

Het toneelstuk gaat over yoga. Doe jij hier zelf ook aan?

Het lijkt me heel gezond, maar ik hou niet van al dat rekken en strekken. (grapt) Strekken doe ik liever met iemand anders. Ik ben meer van de meditatie, dat wel. Een paar keer per dag maak ik mijn geest bewust leeg. Dan kan ik de maalstroom van gebeurtenissen wat evalueren, ook met al die terreur nu. Het geeft ruimte om te relativeren. Dat vind ik heel nuttig. Het is een bewuste keuze om te ontspannen. Soms kom ik er niet aan toe, maar dan is toch de intentie er, dat telt ook.

Je speelt in Chakra’s & Chardonnay de rol van Yan Boom, een spirituele meester die doorbreekt. Heb je  ervaring met spiritualiteit?

Op mijn 21e was ik totaal van God los. Ik gebruikte veel cannabis en daar werd ik enorm passief van. Op een gegeven moment dacht ik: “Dit moet anders”. Ik ben toen naar Frankrijk naar een spirituele commune getrokken. Daar heb ik een jaar lang gezeten. Ik leerde er veel: kreeg discipline, ging werken met mijn handen en had een fijne tijd. Maar na ongeveer een jaar was ik een beetje moe van al die mensen. De leider van de commune had ook wel iets van Yan, ja… Yan is een herkenbaar karakter en daarom ook zo’n leuke rol om te spelen.

Hoe zit dat met het toneel, kreeg je dat van huis uit mee?

Ik ben niet speciaal cultureel opgevoed. Mijn vader was van de sport, dat deed ik ook graag, ik ben sportief, ik doe aan wielrennen en speel golf. Maar mijn moeder was creatief en muzikaal. Ze zong altijd, Franse chansons. Die kende ze allemaal uit haar hoofd. Ik zong toen ik een jaar of 5/6 was met haar mee, Trenet, Aznavour, Brel. Ook gingen mijn broer en ik wel eens naar het museum met haar, het Rijksmuseum, maar mijn vader ging dan niet mee… Dat zingen vind ik erg leuk, nog steeds, daar wil ik nog wel eens iets meer mee doen. Muziek sowieso, dat is een wens, om te leren spelen.

Speel je graag komedie?

Dat heb ik nog niet heel vaak gedaan. Maar ik vind het leuk. Het ligt me wel. En een spirituele komedie is natuurlijk juist prima. Gewoon relativeren, en jezelf niet te serieus nemen, juist in de spiritualiteit. Het gaat in het leven toch altijd over kwaliteit eigenlijk, iets doen met aandacht en liefde. Ik kijk graag naar Engelse comedy’s, Blackadder, The Office, The Royal Family, Fawlty Towers, allemaal zeer geestig en inspirerend.

Je doet alles; TV, film en theater. Heb je voorkeur?

Het theater. Ik vind de interactie van de acteurs en het publiek geweldig. Het is ook elke avond weer anders, je speelt in het moment. Op het toneel vertel je echt samen een verhaal en dat is altijd weer spannend.

Chakra’s of Chardonnay?

Met Chakra’s zou ik misschien aan de gang moeten, met de Chardonnay zit het wel goed.

Kijk bij Bos Theaterproducties voor meer informatie over Chakra’s & Chardonnay.

Tekst: Marciel Witteman
Foto: Raymond van Olphen

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!