Coldplay viert het leven. Doe je mee?

24-06-2016 //

Coldplay knalde het dak eraf in de Arena. Het geluid was helder, net als hun boodschap. We zijn allemaal wereldburgers. Jammer van de Brexit ‘the day after’.

Ruim tien jaar heb ik moeten wachten sinds mijn laatste concert van Coldplay in de Gelredome. Dat was in alle opzichten een memorabele avond. En dat was het ook nu weer. Balen dat je er niet bij bent? Luister vanavond naar 3FM.

Gisteren was het eindelijk zover. Ik ging na tien jaar opnieuw naar een concert van Coldplay. Slecht voorbereid want hun nieuwe album A head full of dreams had ik nog nooit volledig beluisterd. En angstig voor eenzelfde teleurstelling als eveneens tien jaar terug bij U2 in de Arena. Ik geloof dat ik destijds geen enkel nummer heb kunnen onderscheiden.

Big fun

Maar gisteren was het big fun. Coldplay had het geluid dik voor elkaar en Chris Martin nam de voltallige Arena mee in zijn hoofd vol dromen. Dromen van een wereld met alleen maar wereldburgers die snappen dat we eigenlijk allemaal het zelfde willen: het leven vieren.

Fix you was het nummer waar ik eigenlijk voor kwam. Tijdens het eerste concert in 2003 in de Gelredome heb ik daar destijds onbedaarlijk bij moeten janken. Eigenlijk heb ik tijdens dat hele concert natte wangen gehad. Ik snapte er niets van. Een paar weken later kwam ik erachter dat ik zwanger was van mijn eerste kind. Dussss…Dat verklaarde die tsunami aan emoties.

Het leven vieren

Toch heeft het mijn liefde voor deze Britse band versterkt. En toen onze eerste, Josephine, eenmaal geboren was, en ternauwernood een hartstilstand en verstikking overleefd had, maakte ik van het geboortekaartje een CD. Er staan drie nummers op: Josephine van Chris Rea, Cornflake Girl van Tori Amos en natuurlijk Fix You van Coldplay. Bij de laatste tonen van Fix You gisteravond kwam mijn man naar me toe en zoende me vol op de mond. We vierden het leven.

Brexit

Het concert en de boodschap konden niet in meer schril contrast staan tot het wakker worden in een wereld met Brexit. Gisteravond hadden we de buit al bijna binnen. Maar die droom werd ruw verstoord. Zwarte vrijdag op de beursen, ongeloof all over en een stap terug in de tijd. Brexit adapten voelen zich allesbehalve een wereldburger, maar verlangen juist naar afkeer en isolationisme, naar wij en geen zij.

Dat nooit meer

Misschien had Coldplay zich politiek meer moeten bemoeien met deze op handen zijnde Britse faux pas. Hun homeland is notabene een van de initiatiefnemers van de EU. Een samenzijn destijds gebouwd op het vertrouwen dat je samen sterk bent en het gevoel ‘dat nooit meer’. Collega Phaedra van Werkhoven schreef recent een column over de moord op Jo Cox, fel tegenstander van een Brexit en pleitbezorger van een betere behandeling van vluchtelingen en migranten. Het gevoel dat bij Phaedra overheerste was: Blijf met je poten van mijn wereld af.

Dat gevoel heb ik nu ook. Ik ga straks het zomerfeest op de basisschool van mijn kinderen vieren. En daarna terug in de bubble met de radio aan.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!