‘Werken in een creatief proces is hard werken. Je krijgt veel ‘nee’.’

8-04-2016 //

Ambitious Mama interviewt exclusief Disney Junior’s topvrouw Nancy Kanter. Morgen start de nieuwe Disney serie ‘De Leeuwenwacht’ (The Lion Guard). Een mooie aanleiding om Nancy te vragen naar haar ambitie in haar werk. ‘Werken in een creatief proces is hard werken. Je krijgt veel ‘nee’.’

U werkt al meer dan 15 jaar bij Disney Junior. Wat is er zo leuk aan uw werk?

Alle series die wij maken zijn geweldige verhalen; een combinatie van fantasie en thema’s uit het dagelijks leven. Mooi gemaakt, dus fijn om naar te kijken en de verhaallijnen en de karakters zijn sterk. Dat maakt onze series en films geweldig om naar te kijken, zowel voor kinderen als voor hun ouders. Voor mij persoonlijk geldt dat ik er altijd emotioneel door wordt geraakt.

Wie is uw favoriete Disney figuur?

Ik ben een groot fan van Peter Pan. Dat was zo en is nog steeds zo. Die film kan ik steeds weer opnieuw terug zien. Ik voel mee met zijn wens om niet groot te worden. Ook ik probeer het kind in mijn persoonlijkheid in leven te houden, ook al ben ik al wat ouder. Mijn eerste ervaring met Peter Pan is me altijd bij gebleven. Juist daarom raakt het verhaal me nog steeds zo. Bij het maken van series en films houden we daar ook rekening mee. We weten dat we herinneringen maken die kinderen nog lang zullen bijblijven. Dat is een grote verantwoordelijkheid.

Wat is uw visie op content? En hoe probeert u bij te dragen aan de emancipatie van kinderen?

Elke serie heeft zijn eigen unieke boodschap. Als creatief team praten we daarover: wat willen we vertellen? Hoe willen we inspireren? Hoe gedragen de karakters zich, hoe behandelen ze anderen? Ik zou graag een serie maken waarin kinderen meekrijgen wat ze kunnen doen om bij te dragen aan een betere toekomst.

We zetten er niet een grote spotlight op maar laten juist op subtiele wijze zien dat het heel normaal is dat meisjes dapper zijn en later de ‘baas’ worden.

En specifiek voor meisjes?

Bij Disney Junior zijn we ons er heel erg van bewust dat de representatie van meisjes klopt. Dat er voldoende vrouwelijke karakters zijn en dat ze niet bijdragen aan stereotyperingen. In The Lion Guard zit Fully, een meisjes cheeta. Ze is de snelste en de meeste atletische. Ze is dapper, kent geen angst en gaat altijd door. Daarnaast hebben we Chiara, de eerst geborene en dochter van koning Samba. Zij zal hem later opvolgen. We zetten er niet een grote spotlight op maar laten juist op subtiele wijze zien dat het heel normaal is dat meisjes dapper zijn en later de ‘baas’ worden.

Foto: Fully

Wat vindt u het leukst aan uw baan?

Elke dag sta ik blij op. Als jong meisje wilde ik al verhalen verteller worden en nu kan ik dat. Elke dag werk ik samen met een creatief team, met mensen die verhalen supergoed kunnen vertalen in tekeningen en muziek. Zo ontstaan er verhalen die betekenisvol en krachtig zijn.

Wat was uw grootste uitdaging om op deze positie te komen?

Werken in een creatief proces is hard werken. Omdat er geen toverformule is voor een hit krijg je veel 'nee' en moet je veerkrachtig zijn. Iedereen vindt iets anders mooi, dus als je iets wilt moet je telkens de moed hebben om door te gaan. 90% van mijn baan is doorzetten, blijven hangen, niet opgeven. Jezelf er steeds weer aan herinneren waarom je eraan bent begonnen. Ook voor kinderen is niet ontmoedigd raken een van de belangrijkste skills om te leren. Gaat het niet zoals je wilt? Pak jezelf op, probeer er anders tegenaan te kijken en zet door.

In Amerika staan veel vrouwen op om te ageren tegen ongelijkheid bijvoorbeeld als het gaat om de ‘pay gap’. Hoe staat u daarin? Wat doet u?

De Walt Disney Company is van oudsher een fijn bedrijf voor vrouwen. Ook ik heb veel vrouwen in mijn team. Ik merk wel dat er veel gesprekken zijn over dit onderwerp. Maar eerlijk gezegd kijk ik uit naar de dag dat we erkend worden voor de baan die we doen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat vrouwen elkaar steunen en dat we kinderen, de leiders van de toekomst, laten zien dat iedereen kan doen wat hij of zij wil.

Nancy Kanter is EVP bij Disney Junior Worldwide. Ze heeft 2 zonen en 1 dochter.

De eerste aflevering van 'De Leeuwenwacht' start morgenochtend om 09.00 uur op Disney Junior.

Bekijk hier de trailer:

Bekijk hier de videoclip van de hit 'Lost Boy' (starring Peter Pan) van Ruth B.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!