5 manieren om een yogini te worden

7-05-2016 //

Misschien ben je er ooit mee begonnen, zoals ik, maar is het toch weer uit je leven verdwenen. Misschien ben je al hardcore fan of staat ‘yogini worden’ in ieder geval in je bucketlist. Wat je verhouding met yoga ook is, nu is er het Yogafest Amsterdam. Een ontspannen yogafestival waar je opnieuw verliefd zult worden.

Yoga. Het is net als seks. Lekker, ontspannend, je wordt er lenig van…maar toch komt het er vaak niet van. Volgens Karianne Kraaijestein, ambitious mama en organisator van het Yogafest Amsterdam, is het een kwestie van zin maken. Want als je eenmaal hooked bent, wil je nooit meer stoppen. Om je op weg te helpen organiseert ze op 18 & 19 juni het hedendaagse Yogafest Amsterdam. Een heus yoga festival waar je op een ontspannen manier de wereld van yoga en yoga teachers kunt verkennen.

Waarom is yoga zo hot?

Juist in deze tijd is het lastig om in het nu te leven. We zijn ambitieus, willen veel, werken hard, leven vooruit. De grootste en moeilijkste uitdaging is jezelf te zijn en in het nu te zijn. Door te denken aan het verleden of veel te dromen over de toekomst lijkt het of je je goed voorbereid. Maar het is schijnveiligheid want je verliest letterlijk waar je nu in zit.

Staat teveel ambitie een zen-leven in de weg?

De eerste ervaringen met yoga waren toen ik zwanger was en vol richtte op mijn carrière in de reclame. Tegen mij werd vaak gezegd dat ik ambitieus was; dat had voor mij een negatieve bijklank. Zeker omdat je het snel koppelt aan ‘een slechte moeder zijn’. Terwijl ik ook wist dat ik als alleenstaande moeder mijn dochter liet zien hoe je doorzet en je angsten overwint. Inmiddels betekent ambitie voor mij passie en drive waardoor je dingen kunt veranderen. En dat gebeurt alleen door ergens energie en focus aan te geven. Vanaf het moment dat ik 5, 6 keer per week aan yoga ging doen, kwam er een transformatie in mezelf op gang. Ik heb mijn reclamebureau gestopt en ben nu zowel privé als op werkvlak full time met yoga bezig.

Wat doet yoga met je?

We kennen het allemaal wel. Rennen van werk naar crèche naar Albert Heijn. Er moet nog een feestje georganiseerd worden. Een vakantie geboekt. Veel mensen staan constant onder druk. Daardoor voelen ze hun lijf niet meer en raken ze vervreemd van wie ze zijn. Het gevolg: je reageert vooral op andermans verwachtingen en niet op die van jezelf. Yoga verbetert de balans in lichaam en geest. Het maakt je bewuster. Yoga helpt je weer dichter bij jezelf te komen en die bron van informatie voor jou te gebruiken.

Hoe word ik ook een echte yogini?

(lachend) Dat hoeft helemaal niet. Ik heb een vrij radicale keuze gemaakt maar voor iedereen is de ervaring met yoga anders. Het kan ook zijn dat je gedurende de dag kleine rustmomenten creëert. Je gaat zitten, denkt na over waar je mee bezig bent, doet een kleine ademoefening en daarna ben je alweer veel blijer met dat wat je aan het doen was. Zelfs als dat de was opvouwen was. Wil je geïnspireerd worden? Kom dan naar het yogafest op 18 & 19 juni.

Wat is het Yogafest?

Door mijn reclame achtergrond, wereldblik en gevoel voor kwaliteit en schoonheid had ik een eigen idee over hoe een yogafestival eruit zou kunnen zien. Het mocht van mij wel wat interessanter en grootser: de sfeer, hoe het eruit ziet, de kwaliteit van de yoga-leraren. Het festival duurt twee dagen en is op de Westergasfabriek. Open voor het publiek zodat iedereen op een laagdrempelige manier met yoga in aanraking kan komen. Je kunt twee dagen volboeken met inspirerende wisdom talks en yogalessen van top leraren uit de hele wereld. Maar je kunt ook sfeer proeven, een kop thee drinken, massage boeken en al dan niet een enkel lesje meepikken. Zelfs als je nieuw bent kunnen zeer ervaren yoga-leraren je juist dat meegeven dat je direct raakt.

Wat is jouw uiteindelijke ambitie?

Ik denk oprecht dat yoga, in brede zin (fysiek,  mentaal en spiritueel) voor heel veel mensen iets positiefs met zich mee brengt. Yoga is meer dan een of meer keer per week oefeningen doen op een matje. Yoga is een bewuste levensstijl waarin je goed voor jezelf en voor anderen zorgt. Aan die bewustwording wil ik een bijdrage leveren.

Foto: Karianne Kraaijenstein door TommyNLance

5 manieren om een yogini te worden

1.    Neem elke dag een rustmoment. Voel je lijf. Luister naar binnen. Huh?! Ja, probeer het maar. Denk desnoods aan die schelp van vroeger waarin je de zee hoorde ruizen. Dat was ook gewoon je bloedbaan. Sta na 10 minuten op met een big smile op je gezicht.
2.    Koop een over the top yoga outfit, een matje en een tien rittenkaart en schrijf je in bij de plaatselijke yoga-juf. Sleep je buurvrouw of een vriendin mee en spreek met elkaar af dat wie afzegt een etentje betaalt.
3.    Ga elke dag na het eten met de kids op de grond zitten en doe de 10 minuten ontspannings- of yoga-oefeningen samen. Quality time voor de familie en een ontspannen moeder in één. Reken maar dat de kids het leuk vinden.
4.    Ga naar youtube en laat je inspireren door super-yogi’s als Laruga Glaser, of Gloria Latham. Of doe als schrijfster Elisabeth Gilbert (Eten, bidden en beminnen en Big Magic) en ga op bezoek bij een beroemde yogi. Je zult nooit meer dezelfde zijn.
5.    Ga naar Yogafest Amsterdam op 18 & 19 juni. De Westergasfabriek is sowieso een gezellige plek om te zijn. Pik wat lekkere hapjes en een groene thee mee en schrijf je in voor een workshop. Of doe ‘ns gek, schrijf je in voor een hele dag. Gun het jezelf klinkt vreselijk. Maar…gun het jezelf.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!