Verwarring over ons brein

8-12-2015 //

Is het brein van de man nu wel of niet verschillend dan dat van de vrouw? Zelfs de wetenschap lijkt het niet zeker te weten.

‘Tale of two brains’ van Mark Gungor is een briljant filmpje. Hij brengt het als wetenschap, hoewel hij ‘niet meer’ is dan een komiek.

Toch herken ik alles…en meer. Vergelijkbaar met de impact van het boek ‘Je begrijpt me gewoon niet’ van Deborah Tanner. De bijbel voor iedere hetero. Toen ik dat boek ooit las, dacht ik echt: Hoe kan ze dit weten? Ze heeft me helemaal niet geïnterviewd?

Meten = (steeds iets anders) weten

Lange tijd werd dat gevoel ook ondersteund door de wetenschap. Neurowetenschappers publiceren regelmatig over verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke bovenkamers. Zo zouden vrouwen een grotere hippocampus, en dus een beter lange termijn geheugen, hebben dan mannen. Bij mannen zou de pariëtale cortex groter zijn, cruciaal voor het ruimtelijk inzicht.

Uniek brein

Tot nu! Recent kopte de Volkskrant: ‘Onderscheid mannen- en vrouwenbrein klopt niet.’ Je zou toch van je wetenschappelijke geloof vallen. De Israëlische neuro- en gedragswetenschapper Daphna Joel beweert namelijk het tegendeel. Volgens haar kan je met geen mogelijkheid spreken van twee vormen maar is er eerder sprake van veelvormigheid. Waarbij de verschillen tussen mannen en tussen vrouwen onderling groter zijn dan die tussen de seksen.

Grijze stof

Joel keek bij 1.450 proefpersonen via verschillende MRI-technieken naar onder meer de witte stof, grijze stof, de bedrading en de dikte van de hersenschors. Slechts een heel kleine minderheid van 1 tot 4 procent van de deelnemers heeft een brein waarvan álle onderdelen de meest vrouwelijke of juist de meest mannelijke variant hebben. De norm is dus niet het verschil tussen mannen en vrouwen maar de enorme verschillen tussen individuen. Elk brein laat een volstrekt unieke combinatie zien.

Nederlandse collega’s als Dick Swaab en Nienke van Atteveldt zijn het ook nog met haar eens. Toch jammer. Soms is in hokjes denken wel even fijn…en grappig.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!