Mens, durf je te vervelen!

4-02-2016 //

Vervelen is iets uit een ver verleden. Toch klinkt het nog steeds negatief. Maar niet voor onze kinderen. Voor hen zal vervelen een belangrijke competentie worden. Want ja, je vervelen is misschien wel saai, vervelen is ook goed. Je wordt er creatiever van! Maar hoe dan?

Vervelen is volgens de Van Dale een onaangenaam gevoel van leegte zodat de tijd langer lijkt. Mooie zin. In het Engels kan het korter. Bored to death. Zo verveeld was ik alleen in mijn jeugd. Op de bekende zondagen die altijd de juiste regenachtige context leken te hebben. De wereld stond stil. Bij mij schoot de stress door zoveel leegte steevast naar binnen.

Augmented reality

Ik hoopte toen al op een i-pad met Sinterklaas. Maar zelfs hij kon niet toveren en Steve Jobs moest nog aan z’n middelbare school beginnen. Paarden redden uiteindelijk mijn leven. Of nou ja, in eerste instantie een kleine bruine Dartmoor pony, waarmee ik kon crossen door de bossen. Achteraf gezien een briljante ‘augmented reality’ 1.0.

Vervelen = verleden

Net nu vervelen door de ‘internet of things’ voorgoed tot het verleden behoort (ik hoor het mijn kinderen in ieder geval nooit zeggen) blijkt het natuurlijk juist weer ‘heel erg goed’ te zijn. Dat wat er niet is, moet er zijn en andersom. Pffff. Stonden de bladen vroeger vol met tips over breien, koken, tuinieren en je woning opleuken om de verveling - en de sherry - tegen te gaan, nu is het zaak ‘heel-erg-je-best-te-doen’ om je ‘zo nu en dan’ te vervelen. Nog een taak erbij! Hoe tegenstrijdig kan het zijn.

Durf jij je te vervelen?

Degene die de knuppel in het verveelde hoenderhok gooit is Sandi Mann van de Lancaster University. Volgens Sandy zijn mensen die zich vervelen een uitstervend ras. En het is natuurlijk allemaal de schuld van de mobiele telefoon. Tja, zeg nou zelf. Als je vriendin in de kroeg naar de wc moet, wat doe je? Kijk je vriendelijk glimlachend om je heen en laat je je gedachten de vrije loop? Of hengel je onmiddellijk in je tas die telefoon op omdat anders je mond van de zenuwen zo raar gaat trekken?

Meten is weten

Goed, Sandi deed dus twee experimenten waarin ze een kleine honderd mensen zich eerst liet vervelen alvorens ze hen een complexe opdracht gaf. En wat bleek? Deze honderd sufferds bleken een stuk creatiever in hun oplossingen dan de honderd uit de controlegroep die ‘gewoon’ druk waren geweest. De resultaten waren zo overtuigend dat ze nu een groter onderzoek doet (wordt vervolgd!).

Verveel je: neem een douche!

Maar waarom zouden we daarop wachten? Het is eigenlijk zo logisch als wat. De ruimte nemen om te dagdromen, de belangrijkste oorzaak van de toegenomen creativiteit aldus Sandi, leidt nu al onverwacht tot briljante ideeën. Onder de douche. De enige plek in ons leven waar de telefoon – nog – niet kan komen. Kortom: kun je wel wat extra creativiteit gebruiken maar krijg je al klotsende oksels bij de gedachte aan ‘mindfullness’ of een doelloze middag: pak eens een extra extra lange douche. Succes verzekerd!

Deel je onder de douche opgedane ideeën hier!

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!