Stress, vermoeidheid en een carrière

11-12-2015 //

Stress, vermoeidheid en een carrière. Wat hoort er niet in dit rijtje thuis? Door Annemie Schuitemaker, Career & Kids.

Het antwoord is dat het rijtje nog niet af is. Natuurlijk kun dromen over de perfecte carrière zonder oneffenheden en scherpe bochten. De vraag is dan: haal je wel alles uit je carrière? Kortom: de vraag is vooral hoe je gedoe in je carriere het beste het hoofd kunt bieden.

Onvermijdbare obstakels

Niet alle oplossingen heb je in eigen hand. Niet alle problemen kun je voorkomen. Niet altijd kun je voldoen aan dat waar om gevraagd wordt. Niet altijd ligt het binnen je eigen macht hier iets aan te veranderen. Maar als zich een probleem van de buitencategorie aandient kun je er wel mee dealen. En daarvoor is het nodig het probleem te analyseren en te lokaliseren. Pas dan kan je de factoren die invloed hebben op jou er uit lichten.

Vermoeidheid als carrièredip

Als vermoeidheid jouw functioneren in de weg zit, op je werk of thuis, maar je in geen van beide een stap terug kunt doen, kan dat zeer ernstige (gezondheids-) gevolgen hebben. Bijvoorbeeld het verminderen van je functioneren. We zijn dan geneigd nog harder te gaan werken om de losse eindjes die ontstaan dicht te lopen. Lullig genoeg, wanneer je last hebt van stress verergert dit meestal je bestaande problemen. De spanning, die stress is, zal aanvoelen als een verkramping, zowel letterlijk als figuurlijk, en dit zal je controle over de situatie doen afnemen en het vinden van een passende oplossing bemoeilijken.

Voila, een vicieuze cirkel die alleen doorbroken kan worden met een rigoureuze ingreep.

Hoe je het rijtje stress, vermoeidheid en een carrière moet afmaken

Die ingreep heet: gedragsverandering. Simpel gezegd, maar moeilijk realiseerbaar. Het vereist namelijk niet alleen het inzicht, maar ook de moed om iets te veranderen. Iets te veranderen, bovendien, aan je eigen leven. Een leven waar je misschien bewust voor hebt gekozen, dat bestaat uit zaken die je allemaal belangrijk vindt, of een leven waar je wellicht niet voor gekozen hebt maar waar je toch niet zonder lijkt te kunnen. Hetzij vanwege financiële, hetzij vanwege emotionele noodzakelijkheid. Een verandering is daarbij altijd een stap in een onbekende omgeving, uit je comfortzone.

Neem afstand

Als het kan, neem rust. Neem afstand van je huidige carrière en kijk waar hij past en waar niet. Als je het werkelijk tot een burn-out laat komen kun je niet even uitrusten en weer verder gaan, zo kun je opmaken uit de verhalen van ervaringsdeskundigen. Bespreek je probleem zo mogelijk met je werkgever, blijf geen mooi weer spelen wanneer het van binnen al lang rommelt. Zo kun je wellicht erger voorkomen.

Wanneer je niet kunt minderen

Het kan zijn dat je geen rust wilt of kunt nemen. Toch is het dan verstandig je probleem kenbaar te maken voor werkgever, je directe omgeving, of een professionele hulpverlening. De schade van een burn-out kan namelijk groot zijn, de nasleep lang. Als je kenbaar maakt iets aan de situatie te willen veranderen is dat vaak een positief geluid voor een werkgever en bovendien een zeer belangrijke eerste stap om jezelf tot een dergelijke verandering aan te zetten. Om jezelf op weg te helpen kun je informatie inwinnen of hulp zoeken. Maar besef vooral dat niets doen geen oplossing is. Als je last hebt van stress en vermoeidheid moet je daar naar handelen.

Over annemieschuit

Annemie Schuitemaker (MHD & RL) van Career & Kids weet als geen ander wat het is om werk en privé te combineren; naast ondernemer is ze moeder van 3 kinderen van 13, 16 en 18 jaar.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!