Deze mannen kunnen geen vrouw krijgen

16-02-2016 //

'We hebben in Nederland een old boys network: oudere mannen met sigaren en whiskey die topfuncties bekleden en bezetten. En vrouwen hebben hier last van, want op hun weg naar de top ervaren ze een soort ondoordringbare barrière die je niet ziet, een soort kristallen vliering.' Arjen Lubach verbaasde zich er afgelopen zondag over de Nederlandse aanpak van dit hachelijke feit. 'Je hebt een wet en je hebt een Jet, dat is een wet zonder straf.'

Tijdens het programma introduceert Arjen een briljante website om concreet te maken hoe dat er dan uitziet, een bestuur zonder vrouwen. Op www.dezemannenkunnengeenvrouwkrijgen.nl staan alle beursgenoteerde ondernemingen die geen enkele vrouw in hun top hebben. Ze kunnen ze niet vinden zullen ze zeggen als Arjen ze in de studio had gehaald. Maar daar trapt hij niet. Hij heeft z'n huiswerk goed gedaan en erkent de dappere pogingen - topvrouwen.nl en navigerennaardetop.nl - van Jet om de vrouwen zelf maar weer eens te stimuleren zichzelf beter zichtbaar te maken.

Blend in with the boys

En hoe? Arjen steekt de draak met een onderzoeksrapport dat de minister uitbracht als begeleiding voor vrouwen die op navigerennaardetop.nl op zoek gaan naar zo'n felbegeerde bestuursfunctie of commissariaat. De tips ontsijgen het basisschool keuzecursus niveau niet, als we Arjen mogen geloven. Zo toont hij een grafiek uit het rapport waarin vrouwen wordt aangeraden te gaan netwerken bij sportgelegenheden zoals: tennis, squash, hockey en golf. Los van het schaamteloze gebrek aan creativiteit, wat is de boodschap hier? Steek een sigaar in je mond en 'blend in with the boys'?

Wet Bussemaker

Arjen begrijpt er niets van. Als er een wet is zonder straf waar - duh! - niemand zich aan houdt, waarom kiezen we dan niet voor een quotum? Tja, dan zou ze wel Wet Bussemaker heten, grapt Arjen.

Neem een vrouw aan joh

Terug naar zijn website. Het is tijd voor een cultuur verandering met een zetje. dat zetje is een staaltje 'naming & shaming'. Deze mannen uit de boards kunnen geen vrouw krijgen, het is voor iedereen te zien. Willen ze eraf? Heel simpel, dan kunnen ze een vrouw benoemen en een mailtje sturen. Want zoals Arjen zegt: 'Het enige klusje dat alleen een man kan doen is de eerste vrouw aannemen.'

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!