Mannen en menstruatie?

18-03-2016 //

Nederlandse mannen weten nog steeds bijzonder weinig over menstruatie, blijkt uit dit filmpje. In de week van de lentekriebels kom ik erachter waarom: op de school van mijn kinderen scheiden ze de jongens van de meisjes als het over menstruatie gaat.

Voor veel mannen is menstruatie een weggezakte biologieles, zeggen de makers van deze video. Nou, dat is nog maar de vraag. In het kader van 'de week van de lentekriebels' kreeg mijn dochter van tien haar eerste lesje seksuele voorlichting. Hilariteit alom. Er werd dagen van te voren al over gesproken en naar uit gekeken.

Ik blij want ik blijf ernstig in gebreken op dit vlak. Denk nog steeds dat ik kleine kinderen heb die niet verder komen dan bloempjes en bijtjes. Maar van de week was er een lollie en rare bewegingen in haar mond én een simpele boodschap over haren waar ik ze nog in de verste verte niet vermoedde. Wake-up call!

Terug naar die voorlichtingsles. Mijn dochter vertelt met veel gevoel voor drama dat de juf de jongens en de meisjes uit elkaar had gehaald. 'Omdat sommige kinderen anders hun vragen niet durven te stellen, dat is toch logisch mam!' Het was maar voor een bepaald gedeelte zei ze er snel achteraan, omdat ze weet dat ik dit soort onderscheid niet pruim. 'Waar hadden jullie het dan over?,' vroeg ik. 'Nou, vooral over menstruatie, wat dat is en hoe dat werkt.'

Tja. Prima beslissing van de juf om de groepen uit elkaar te halen om de verlegenheid zo'n eerste keer wat ruimte te geven. Maar laten we dan niet de onderwerpen aanpassen aan de aanwezige sekse. Zo wordt het nooit wat met die kennis van mannen over deze maandelijkse periode.

Enfin. In deze video praten mannen over wat zij wel (en vooral niet!) weten over ongesteldheid. Vragen die aan bod komen: ‘Wat is menstruatie?’, ‘Kan een vrouw zwanger worden tijdens haar menstruatie?’ en ‘Is menstruatie een taboe?’. Om alle dames een hart onder de riem te steken, geven de heren alle vrouwen nog een boodschap uit het hart.

Tot slot: moeders van zonen (me too) wees gewaarschuwd! Het onderdeel menstruatie dient u waarschijnlijk zelf op te dissen. Het is niet anders.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!