Leven zonder Facebook. Like!

6-03-2017 //

Blogger Gwyneth Leermaker besloot af te kicken. Sociale Media namen haar leven over en het roer moest om. Lees hier hoe het haar een zomer zonder online afleiding is vergaan.

Voor de zomervakantie besloot ik de Facebook- en Instagramapp van mijn telefoon te gooien. De telefoon zat aan mijn hand vastgeplakt en elke vrije minuut ging mijn wijsvinger op zoek naar de witte F in dat blauwe blokje. Instagram was iets minder top of mind.

De eerste dagen

Toen mijn vakantie begon, was ik nog thuis. Thuis met twee kinderen en geen mogelijkheid om online te vluchten. Het viel me zwaar. Ik merkte hoe vaak ik naar de keuken liep en zocht naar mijn telefoon. Eenmaal in mijn hand, legde ik de telefoon weer terug. De keren dat ik dit deed zijn niet op twee handen te tellen. Ik vond dat behoorlijk schokkend.

Afleiding

Al gauw had ik afleiding gevonden. De weeronline app werd mijn nieuwe verslaving. Meerdere keren per dag bekeek ik de weersvoorspellingen. En omdat de vooruitzichten wisselvallig waren, had ik des te meer reden om vaker te kijken. Het viel me namelijk op dat de voorspellingen nog al eens wijzigden. Een nieuwe verslaving was geboren.

Eindelijk rust

Toen we Nederland verlieten om vakantie te vieren in Oostenrijk, lukte het pas echt om mijn telefoon los te laten. Dat we op 1000 meter hoogte in de bergen zaten en geen WIFI hadden, speelde een sleutelrol. Er waren nu zelfs dagen dat ik niet meer kon herinneren waar ik mijn telefoon had gelaten. Dat was me nog nooit eerder overkomen.

Iets gemist?

Even dacht ik dat ik de vakantiefoto’s van anderen zou missen. Die mooie strandjes, spelende kinderen in het water, wijntjes op zonovergoten terrassen. Maar ik heb ze niet gemist. In tegendeel zelfs. Toen ik met 12 graden in de regen stond op onze berg, hoefde ik me niet te irriteren aan de zonnige vakantiefoto’s van anderen. Ik hoefde me niet druk te maken of ik het wel leuk genoeg had. Het was zoals het was. Ik had geen referentiemateriaal, dus ik moest het met mezelf doen. Dat overigens best confronterend was.

Vervolg

Het nieuws dat normaal via Facebook tot me kwam, werd me nu telefonisch of via whatsapp verteld. Zo wist ik toch nog dat een vriendin haar voet tijdens de vakantie had gebroken. Toen ik na die vijf weken weer online ging, had ik eigenlijk helemaal geen zin om online te gaan. Ik had niets te melden. Ik had gewoon even tijd nodig om te bedenken of ik überhaupt wel iets te melden had. En ik merkte dat wat ik te melden had, uit mezelf kwam en niet als reactie op iets of iemand anders.

Mijn tip

Juist op rustmomenten greep ik naar mijn telefoon. Net zoals je soms op de automatische piloot de keukenkasten doorzoekt of er nog iets te snoepen valt. En je niet eens afvraagt of je wel honger hebt. Zo deed ik dat ook met Facebook. Het ging vanzelf, het was een automatisme. Een drang naar informatie, terwijl ik me niet eens afvroeg of ik wel honger had. Ik kan het iedereen aanraden om een tijdje offline te gaan. Je kan kiezen voor een aaneengesloten periode. Maar ook voor een dag in de week. Zo kun je ervaren wat het met je doet. Op welke momenten zoek jij afleiding? En wat zegt dat over je?

Over Gwyneth

Gwyneth Leermakers (37) blogt over persoonlijke ontwikkeling, personal branding en ondernemen op haar website Fabulous Business Woman. Ze is getrouwd met Carlo en heeft twee kinderen: Paco (4) en Giorgia (1).

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!