Dance4Vietnam

23-03-2016 //

Veel ambitious mama’s kennen dat gevoel. Dat je iets terug wilt doen voor de maatschappij. Dat je de wereld een stukje mooier wilt maken, anderen wilt helpen. Maar hoe en wat en wanneer? We zijn al zo druk en wie zit er op jouw hulp te wachten? Ambitious mama Ylona Dijkstra had dat ook en ging aan de slag met dat stuk van zichzelf. 'Ik miste iets. Noem het mijn zachte kant.'

Ylona Dijkstra is HR-Business Partner bij een bouw conglomeraat; een typische mannenwereld waar ze als een vis in het water is. Toch had zij dat gevoel ook. Ze omschrijft het zelf als een stuk Ylona dat ook gezien mag worden. Ylona: ‘Op mijn veertigste kwam het eruit. Naast mijn werk en moederschap wilde ik iets voor anderen betekenen. Ik heb een goede baan, fijne kinderen, een goede relatie met mijn ex-man en een rijk sociaal leven. En toch miste ik iets. Noem het: mijn zachte kant.’ Ylona gaf zichzelf voor haar verjaardag een prachtcadeau: geen nieuwe designerstas maar een aantal sessies met een therapeute. Zo kwam ze meer in touch met zichzelf.

Empowerment sessies met Braziliaanse vrouwen

Het was een rijke periode waarin er een wereld voor haar open ging en ze veel bijzondere mensen ontmoette. ‘Ik werd eigenlijk steeds blijer, maar besefte me ook hoe jammer het is dat we veel van ons geluk als vanzelfsprekend beschouwen. Mijn wens om iets terug te doen werd nog groter.’ Zoals dat gaat in de cosmos kwam er al snel een vriendin met een ‘offer she couldn’t refuse.’ Ylona: ‘Ze ging met 40 vrouwen naar Brazilië om daar een halve marathon te lopen én empowerment sessies te houden met Braziliaanse vrouwen.” Ik ging mee.

Te zien hoe vrouwen daar samen sterk zijn, elkaars kinderen opvoeden ondanks de armoede, is een levensles voor altijd.

Daar ontdekt Ylona dat wat je geeft je dubbel en dwars terugkrijgt. Ylona: ‘Te zien hoe vrouwen daar samen sterk zijn, elkaars kinderen opvoeden ondanks de armoede, is een levensles voor altijd. Het is een prachtige manier om jezelf te herijken: wie ben ik en hoe sta ik in het leven? Die boodschap heb ik ook mee naar huis genomen en met mijn kinderen gedeeld.’ Wanneer op haar werk de kans voorbij komt om deel te nemen aan een goed doel, het bouwen van huizen in Vietnam, schrijft Ylona een vlammende motivatie. Samen met 11 collega’s is ze uitgekozen en gaat ze in april erheen om in een week tijd zoveel mogelijk huizen te bouwen.

Meer geld voor meer huizen

Om extra geld op te halen organiseert Ylona een dansfeest: Dance4Vietnam. De locatie, de drank, de DJ, ze heeft het allemaal geregeld. Iedereen is uitgenodigd als je maar een kaartje koopt voor tien euro. Daarnaast kan er natuurlijk online geld gedoneerd worden. ‘Voor 400 euro bouwen we daar een huis. Het is mijn persoonlijk streven om twee huizen te bouwen. Ik zie het opnieuw als een prachtige kans om iets te kunnen betekenen, hoe klein misschien ook. (lachend) En daarnaast kan de timing niet beter. Ik verwacht wel een kilo of twee kwijt te raken door in een tropische hitte te gaan metselen met de lokale bevolking. Dus ik kom voldaan én afgeslankt thuis.’

Wil jij geld doneren aan een project dat concreet is en duurzaam? Kijk dan hier voor meer informatie. Wil je kaarten kopen voor het dansfeest op 2 april in de omgeving van Haarlem? Kijk dan hier voor meer informatie.

Vind jij dit artikel leuk? Like ons op Facebook en mis niks.

 
 

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!