Op vakantie: neem je je laptop mee?

26-02-2016 //

Gaan jullie er als gezin tijdens de schoolvakanties soms graag tussenuit? Even lekker ontspannen. Laptop thuis en smartphone uit. Of houd je de boel op het werk liever met een schuin oog in de gaten? Een lastige keuze.

Rust of juist helemaal geen rust?

Kan jij je tijdens de vakantie helemaal afsluiten van je werk? Veel vrouwen hebben het idee altijd beschikbaar te moeten zijn. Aan de ene kant geeft het je rust als je van alles op de hoogte bent. Aan de andere kant zit je voor je het weet constant op je smartphone te kijken of er nog een bericht is. Shit, geen bereik. Dat was niet de afspraak, ze konden me altijd bellen. En weg is de vakantierust. Mannen zijn daar veel makkelijker in. Zij durven er meer voor te kiezen en geven duidelijk aan dat zij op vakantie niet bereikbaar zijn. Of juist wel, maar maken zich niet druk als ze pas aan het einde van de dag alle berichtjes in één keer afwerken.

Geen grens

Saskia en haar partner Jon, ouders van drie kinderen, hebben beiden een eigen bedrijf. Zij kiezen er bewust voor geen grens te trekken. 'Voor onze eigen gemoedstoestand nemen wij de laptop wél mee op vakantie. Mijn onderneming wordt geleid door mijzelf en twee andere vrouwen. Wij hebben alle drie onze eigen kwaliteiten en willen daar met elkaar ook gebruik van maken. Wanneer ik op vakantie ben, wil ik ook dat zij mij benaderen als het gaat om elementen waar ik het meest van af weet. Op die manier leveren wij steeds de beste kwaliteit en dat zien we later terug in het bedrijfssucces. Mijn man is ZZP’er. Hij heeft niemand die zijn zaken overneemt als hij op vakantie is. Ook zijn laptop gaat mee, zodat hij klussen kan aannemen voor als we terug zijn. De laptop geeft ons juist rust’, aldus Saskia.

De landgrens

Toch kan het juist ook heel fijn zijn om je werk volledig los te laten als je met vakantie gaat. Zo zegt Kristel, moeder van twee zoons, duidelijk tegen haar collega’s dat ze er even niet is. ‘Bij jezelf denk je dat het een kleine moeite is om dat ene mailtje kort te beantwoorden. Maar weet dat het voor je collega’s voornamelijk gewenning is. Zij willen net als jij dat je juist uitrust op vakantie en dat je volop geniet met je kinderen.’ Bereikbaar blijven kan nadelig zijn voor je eigen rust, maar ook voor die van je kind. Hij kan het idee krijgen dat werk iets belangrijker is dan hijzelf.

Tip: blijf je bereikbaar? Neem dan niet altijd direct op. Maak eerst het spelletje of gesprek met je kind af. Bel later terug en laat je collega’s dit ook weten.

It’s up to you!

Zowel de reden van Saskia als die van Kristel is begrijpelijk. Maar waar kiezen jij en je partner voor? En hoe ga je hier samen mee om? Want misschien heeft jouw partner zijn werk geheel over kunnen dragen aan zijn collega, maar heb jij zelf echt nog af en toe een momentje nodig voor werk. Of andersom: misschien wordt je partner zelf tijdens jullie vakantie ‘geleefd’ door zijn baas en irriteert je dat mateloos. Het belangrijkste is om samen vooraf te bedenken hoe jullie hier mee om willen gaan. Dit voorkomt irritaties. Spreek bijvoorbeeld af dat na het ontbijt er een kwartier voor werk is. Heb je een creatieve baan en kom je op vakantie steeds op goede ideeën? Schrijf ze op.  Op die manier hoef je er niet steeds mee rond te blijven lopen. 

Over MaxineAriaans

Maxine Ariaans is afgestudeerd Redactie en Mediaproductie specialist en freelance redacteur bij Ambitious Mama

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!