Vakantiestress?

22-12-2015 //

Op vakantie gaan, is niet alleen maar leuk. Zelfs ik, een zelfstandig reisagent, ervaar dat iedere keer. Geen stress! Je knapt er toch altijd van op. Door Suzanne Aarnoudse.

Vakanties. Ik hou er van, zoals de meeste mensen. Sterker nog, ik ben er door mijn werk als zelfstandig reisagent dagelijks mee bezig! Vaak droom ik in de koude novembermaand al wat ik de komende zomer ga doen met mijn gezin.
Vorig jaar bedachten we de meivakantie maar eens te benutten voor een lekker zonnige vakantie met het gezin. Ik vond een leuk authentiek, kleinschalig vakantieparkje met een Nederlandse eigenaar in Andalusië, waar ook genoeg te doen was voor onze kids!

Lijstjes afvinken

De voorpret kon beginnen en gaandeweg fijn aftellen naar de vertrekdatum. Maar de laatste loodjes zo voor de vakantie blijken altijd zwaar; de lijstjes om af te werken stapelen zich op! De to-do lijst van werk, de schoolactiviteiten waar ik toch altijd de druk voel om bij te springen, wat gaat er al dan niet mee in de koffer, online inchecken, huis aan de kant, hond naar het logeeradres, paspoorten zoeken.... Toch maar een sleutel afgeven bij de buren want je weet maar nooit of er natuurgeweld of inbrekers huishouden tijdens je afwezigheid of zijn de buren dan ook op vakantie? En ja, ook nog even naar de kapper en tijd nemen voor ander achterstallig onderhoud om me in bikini te kunnen vertonen. Kortom; stress! Maar het vooruitzicht van de vakantie houdt me de laatste weken op de been: straks lekker ontspannen, glaasje wijn op een terrasje, de kids vermaken zich vast uren in en om het zwembad en ik lees eindelijk het boek dat al maanden op m'n nachtkastje ligt.

Welverdiende en langverwachte ontspanning

En daar gingen we dan! De wekker ging om 5 uur, maar dat mocht de pret niet drukken. Boardingpasses geprint, met nieuwe paspoorten in de handbagage en Opa bracht ons naar Schiphol. Alles liep gesmeerd: de vlucht was op tijd, bij aankomst met de shuttlebus op weg naar de gehuurde auto, eerst papieren invullen, de auto stond klaar en op weg. Toch nog even stoppen onderweg bij een supermarkt voor een paar broodjes, want de kids hadden inmiddels de hongerklop en zitten afgemat tussen de koffers op de achterbank. Ondanks navigatie lukt het ons toch om de verkeerde afslag te nemen en manlief snauwt dat de route niet klopt met wat er staat op de aangeleverde routebeschrijving.

Aangekomen bleek het appartement nog niet klaar en de alleen Spaanssprekende tuinman kon met handen en voeten duidelijk maken dat de eigenaar er niet was en hij ook niet wist hoe laat we hem konden verwachten. En ik had nog wel een “early check in” geboekt en betaald! Pfff , met klotsende oksels van de hitte bestellen we maar een verkoelend Spaans biertje .....Vakantie is je welverdiende en langverwachte ontspanning en altijd leuk, toch?

Roze bril effect

Maar niets blijkt inderdaad dus minder waar want vakantiestress, ook tijdens de vakantie, dat bestaat dus! Eind jaren ’90 is dat zelfs onderzocht door Amerikaanse psychologen. Daaruit bleek dat we geneigd zijn onze vakantie door een roze bril te zien. De psychologen lieten proefpersonen voor en na hun vakantie een dagboek bijhouden. Daaruit bleek dat de voorpret groot was maar ook dat er veel veel teleurstellingen waren. Over het weer, het eten, ongedierte, irritante reisgenoten en de bedden die een stuk minder lekker sliepen dan thuis. Opvallend was dat al deze teleurstellingen al 1 week na thuiskomst weer vergeten waren. De deelnemers aan het onderzoek gaven na thuiskomst aan dat ze een geweldige tijd hadden beleefd en de vakantie kreeg na afloop een hoger rapportcijfer dan tijdens de vakantie. De conclusie: we doen toch echt nieuwe energie op door tijdelijk uit onze dagelijkse context te stappen,door een tijdje ergens anders te zijn. De omstandigheden waaronder we vakantie vieren blijken op de lange termijn minder bepalend. Goed nieuws dus! Vakantie brengt toch achteraf de gewenste ontspanning en we doen nieuwe energie op om er weer een tijdje tegen te kunnen. Dus een goede reden om ondanks de stress toch lekker op vakantie te gaan.

Go with the flow

Ook bij ons kwam het goed. De eerste dag wat acclimatiseren en wennen aan de temperatuur, ons toch iets te kleine huisje voor 4 personen en de hooggespannen verwachtingen aangewakkerd door reviews en de website bleken op een paar puntjes niet te worden ingevuld.
Maar al die kleine ongemakken zijn in onze herinnering niet blijven hangen, maar wel de hoogtepunten van het samen beleven en tijd hebben voor elkaar!

Vakantie met kinderen = meer stress??

Onze hooggespannen verwachtingen over de vakantie waaien ook over op onze kinderen. Daarnaast hebben ze zo ook hun eigen wensen en het grote onbekende is voor hen ook spannend! Met onderstaande tips kom je wellicht hieraan tegemoet:
Baby: eigenlijk kun je een baby overal mee naar toe nemen. Natuurlijk zal je je aan moeten passen aan het ritme van je baby, maar zolang jij in de buurt ben vindt je baby het allemaal prima.
Peuter: Peuters zijn soms snel verveeld, hebben geen benul van gevaar en een eigen dagritme. Leuk is bijvoorbeeld een treinreis met peuters waar ze lekker veel kunnen zien. Of een vakantie op een farmcamp, daar kunnen ze fijn dieren knuffelen en verzorgen en logeer je samen in een luxe safaritent. Kids op de basisschool: de meeste kinderen vinden het maken van nieuwe vriendjes tijdens de vakantie een heel belangrijk onderdeel.
Ga op een winterse avond eens met de kinderen aan tafel en laat ze meedenken over hun ideale vakantie. Heb je avontuurlijke kids? Denk eens aan een rondreis in Marokko: “ Piraten route” of “Woestijnavontuur de Kleine Prins” (schatten graven in de bergen, slapen in een nomadentent of zandkasteel en kamelenmelk drinken)
Tieners: Per kind kan het natuurlijk verschillen, maar belangrijk voor pubers is dat zij lekker bezig zijn, anders wordt het de hele dag hangen. Zorg voor actie: ga ziplinen in de bergen, suppen, kanoen of doe een trekking tocht. Denk ook eens aan Scandinavië waar je leuke actieve vakanties kunt beleven in prachtige natuur.
Veel tieners willen ontdekken en waarom dan niet een verre bestemming? Om het niet teveel een cultuurshock te laten zijn, denk dan aan Thailand of Mexico als eerste kennismaking met een verre bestemming. Dit zijn landen met een mooie combinatie van cultuur, natuur en strand. Tieners zijn graag in het gezelschap van leeftijdsgenoten en dan niet perse broer of zus, dus neem een weekje een vriendje of vriendinnetje mee.

Door de bomen het bos niet meer zien

Het aanbod op internet is natuurlijk overweldigend als het gaat om vakanties zoeken en boeken. Maar het gebeurd mij geregeld dat mensen mij bellen omdat ze door de bomen het bos niet meer zien en al uren, zij het niet dagenlang aan het zoeken zijn naar een leuke beschikbare vakantieplek.

Hoe wordt je vakantiestressbestendig?

  • Boek op tijd als je vast zit aan de schoolvakanties; dus bedenk in november, december al waar je de komende zomer graag naar toe wilt gaan
  • Reeds 11 maanden voor je geplande vakanties zijn de eerste, meest gunstigste tarieven bekend bij de meeste luchtvaartmaatschappijen, daar kun je je voordeel mee doen!
  • Via een reisagent kun je voor verre bestemmingen vaak profiteren van speciale vliegtarieven als je bereid bent ook het landarrangement (overnachtingen en/of autohuur) bij te boeken, dit scheelt vaak honderden euro's
  • Regel bij een rondreis de accommodaties van te voren, dit scheelt je tijd en je betaald vaak een veel betere prijs
  • Ook voor autohuur of camperhuur loont het om op tijd te boeken, vaak kun je bij camperverhuurders speciale vroegboektarieven krijgen. Autohuur is gebaseerd op vraag en aanbod; korter voor vertrek is vaak duurder.
  • Kijk eens naar de meivakantie voor een vliegvakantie, dit is vaak voordeliger dan de zomermaanden. En ook het aanbod van de Duitse reizen is in Nederland te boeken en door afwijkende schoolvakanties, kun je vaak profiteren van betere prijzen.
  • Ben je alleenstaand ouder en zie je er tegenop om tegen al het zogenaamde complete gezinsgeluk aan te kijken tijdens je eigen vakantie met je kinderen? Er zijn een aantal organisaties die speciale vakanties hiervoor organiseren en zo leren jouw kids andere kinderen kennen en ontmoet je zelf gelijkgestemde ouders.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!