Love is all you need

6-11-2016 //

"Je bent liefde,"zei ze. "De rest is een manier van kijken. Een verwachting. Of je negatieve gedachten hebt of positieve, het maakt eigenlijk niet uit. Je kunt er van een afstandje naar kijken en interpreteren. Je bent het niet." Ik was zojuist dichtgeklapt toen ik vertelde wat er zo leuk en fijn is aan mij.

Druk
Mijn leven is op zijn zachtst gezegd een beetje druk. 3 jonge kinderen die altijd bij mij zijn. Een eigen bedrijf. Familie en vrienden voor wie ik er wil zijn. Huishouden dat draaiend gehouden moet worden.

Om de vraag of ik wel aan mezelf dacht, moest ik altijd een beetje lachen. "Wat zijn je hobby's?" Nog zo'n hilarische. "Ik hou van mijn kinderen. Ik ben heel graag bij ze. Ik hou van mijn werk. Ook buiten werktijd. Dus goedbeschouwd heb ik een hele bak aan 'me-time'," zei ik dan met een scheef lachje.
Natuurlijk kan ik dat. Ik kan alles.

Ondertussen voelde ik me met mijn rug tegen de muur staan. Als ik zo goed in mijn vak, leuk, slim en sociaal ben, waarom is mijn bedrijf dan nog niet waar ik het zou willen? En als ik zo leuk ben, waarom sta ik dan nog alleen te ploeteren? En als ik dan zo'n goede moeder ben, waarom ga ik dan ook weleens over de rooie?

Ik had me zo lang vastgeklampt aan alle positieve dingen, dat ik mezelf alle hoeken van de kamer had laten zien, want dan was ik een betere moeder. Een betere ondernemer. Heck, zelfs een betere huisvrouw. Nog een stapje erbij. Nog wat vroeger de wekker. Werk gaat niet ten koste van de kinderen. Laptop open tijdens werkdagen en verder uitsluitend tijdens bedtijd. Ook mijn bedtijd. Familie en vrienden kon ik gerust zien tijdens mijn werktijd, dan deed ik 's avonds nog wat meer.

En het klopt. Ik kan dat. Want ik ben sterk. Ik ben leuk. Ik ben sociaal. Ik ben een goede moeder. En een goede ondernemer. Ik koos ervoor om dat zo te zien.

Ik ben...
Maar wil ik dat?

Ik ben leuk, dus (vul maar een willekeurige verwachting in). Het zorgde ervoor dat ik bleef rennen. Hiermee kreeg ik mezelf dus nooit tevreden. Het alternatief: Ik ben niet leuk, want kijk maar (noem alle dingen maar op waarvoor ik aan het rennen was). Ook geen fijn gevoel. Gewoon wat harder rennen, dan komt het allemaal voor elkaar.

Tot die woorden. Je bent liefde. Je hoeft er niets voor te doen. Je bent het al. Er hangt geen verwachting aan vast. Je hoeft er niet voor te rennen.  

Liefde
Ik ben er niet om sprintjes te trekken. Dat lukt namelijk niemand 40 jaar lang. Ik ben er om bergen te verzetten. Iedere dag een klein beetje. En om er dan even trots naar te kijken.

Ik ben er om te zien dat mijn kinderen zijn wie ze zijn. En ik ben nog nooit ergens zo ontzettend trots op geweest. En ik ben er om te zien dat er zakelijk heel veel gebeurd is in een klein jaar. Om maar wat te noemen.

Liefde.

Over Mieke de Jong

Mieke de Jong is een content idolate en online marketing liefhebbende analist. Maar wel één die normale taal spreekt. En schrijft.

Reacties

  • Mieke de Jong 10-11-2016 16:03

    ‘Zij’ in de blog is Margo Riphagen van Intence Opleidingen. Margo is een ijzersterke coach die altijd de kern raakt. En daarmee mij blijft inspireren. Op zakelijk gebied en daarbuiten. http://www.intenceopleidingen.nl.

    Meer artikelen uit ons netwerk

    Volg ons!