Canadese minister-president Trudeau omarmt feminisme

25-01-2016 //

De Canadese Minister-President Trudeau plaatste zichzelf al eerder op het hoogste podium als het gaat om het promoten van gelijkheid tussen man en vrouw. Nu doet hij het weer en haalt daarmee opnieuw de wereldpers.

Trudeau’s kabinet heeft net zoveel mannen als vrouwen

Tijdens het World Economic Forum geeft ‘de hoogste baas’ van Canada een kijkje in de keuken van huize Trudeau. Zonder aarzelen vertelt hij hoe zijn vrouw hem inspireert om een 'true feminist' te zijn. Bij zijn aantreden als minister-president van Canada presenteerde hij al een 50-50 kabinet; 15 mannen én 15 vrouwen. Waarom? Omdat het 2015 is, aldus Trudeau.

Word net als je vader: een feminist

Nu vertelt hij dus hoe zijn vrouw hem aanspoort niet alleen zijn dochter te stimuleren om te worden wie ze wil zijn. Maar daarnaast zijn zoons niet te vergeten en hen te vertellen hoe ze vrouwen moeten behandelen. En hoe zij zelf een feminist kunnen worden ‘als ze later groot zijn’. Net als hun vader.

Trudeau is hoopvol voor de toekomst

Tijdens de discussie met de Amerikaanse Sheryl Sandberg (COO Facebook) en de Chinese zakenvrouw Zhang Xin gaat het er ook over hoe we over 35 jaar terug zullen kijken op deze tijd. Trudeau: ‘We zullen zeggen: Wat waren we destijds raar bezig, net zoals we nu in tijdschriften uit de jaren zeventig het openlijke seksisme bizar vinden.’

Er is land waar vrouwen willen wonen, dichtte onze grootste feminist Joke Smit ooit. Heet dat land Canada?

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!