Heb jij geen ambitie?

13-03-2016 //

Ambitious mama en Fabulous Busines Woman Gwyneth Leermakers schrijft haar eerst blog. Ze duikt in de wondere wereld die ambitie heet. ‘Ambitie is iets dat je graag wilt hebben, maar niet vooruit durft te komen.’

“Heb jij dan geen ambitie?” vroeg mijn leidinggevende toen ik een verzoek indiende om 4 dagen te werken. Ik wilde graag kinderen en het leek me praktisch om nog voordat ik zwanger was het aantal werkuren terug te brengen. Zo dacht ik het combineren van werk en moederschap op voorhand getackeld te hebben. Wat overigens niet lukte.

Ambitie: een vies woord

Dit gesprek vond ruim 5 jaar geleden plaats. De aanname dat ik geen ambitie zou hebben omdat ik 4 dagen wilde werken maakte me woedend. En tegelijkertijd vind ik ambitie eigenlijk ook een beetje een vies woord. Zoiets wat je wel graag wil hebben, maar niet vooruit durft te komen. Is het schaamte? Of toch schuldgevoel? Ik duik er wat verder in.

Ik associeer ambitie met de angst om niet genoeg te hebben.

Verkeerde associatie met ambitie

Wat betekent ambitie eigenlijk? Ik zoek het op in de Van Dale en vind: streven en eerzucht. En bij ambitieus: eerzuchtig, ijverig, vol ambitie. Ik word er nog steeds niet blij van. Het doet me denken aan oude mannen in grijze pakken die over cijfers praten. Ik hoor ze zeggen: “We moeten uit de rode cijfers komen.” en “De cijfers liegen niet.” Ik denk ook aan wat mijn oude (vrouwelijke) leidinggevende zei: “Als je hogerop wilt, moet je daar hard voor werken. Dat kan niet in 4 dagen. Je moet zorgen dat je onafhankelijk bent, anders eindig je met 3 kinderen in een flat met een bijstandsuitkering.” Het woord ambitie heeft voor mij een negatieve lading. Ik associeer het met de angst om niet genoeg te hebben. Niet genoeg geld, niet genoeg werk. En het hoogste doel lijkt onafhankelijkheid te zijn. Is dat zo?

Er verschijnt een lach op mijn gezicht. Ja, ik ben ambitieus.

Ambitious mama

Toch wil ik ambitie niet zomaar aan de kant schuiven. Ik schrijf tenslotte een eerste blog voor ambitious mama. Dan moet ik op z’n minst zelf toch ook ambitieus zijn? Maar om dat nu eerzucht te noemen? Als ik naar de synoniemen kijk is er 1 woord wat me treft. Het raakt me. En er verschijnt een lach op me gezicht. Ja, ik ben ambitieus. Graag zelfs. En ja, ik ben een ambitious mama. Helemaal voor 100%. Ambitieus betekent ook: toewijding.

Ambitie is toewijding

Ik denk dat ik een beperkte kijk heb op de term ambitie. En stiekem denk ik dat ik niet de enige vrouw ben. Ik hoor zelden een vrouw zeggen dat ze ambitieus is en moeders al helemaal niet. Zou dat komen doordat ze – net als ik – een beperkt beeld hebben van ambitie? Hoe zou het zijn als je over ambitie denkt in de vorm van toewijding?

Ik kan me daar goed in vinden. Op dit moment ben ik een boek aan het schrijven. Ik zou dat niet bestempelen als een ambitie. Gek eigenlijk, want wat een toewijding heb ik er voor nodig. Dagen lang schrijven, volhouden en niet weten waar ik uitkom. Pure toewijding en dus ambitie.

De volgende keer als mij deze vraag wordt gesteld: “Heb jij dan geen ambitie?” Dan zeg ikt: “Jawel, ik heb een enorme ambitie. Ik werk met zeer veel toewijding aan mijn eerste boek.”

Wat doe jij met enorme toewijding? Wat is jouw ambitie?

Vind jij dit artikel leuk? Like ons dan op Facebook en mis niks.

Over Gwyneth

Gwyneth Leermakers (37) blogt over persoonlijke ontwikkeling, personal branding en ondernemen op haar website Fabulous Business Woman. Ze is getrouwd met Carlo en heeft twee kinderen: Paco (4) en Giorgia (1).

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!