Ik heb het heel moeilijk gevonden om te werken met kinderen

1-12-2015 //

Ambitious Mama's in de spotlight. Een interview met ok-assistente Antoinette Vlaskamp die haar droombaan gevonden heeft zichzelf en gelukkig prijst met een self-supporting man.

AMBITIE

Tijdens een operatie is de sfeer vergelijkbaar met die in een vliegtuig. De deur gaat dicht en met een team ga je ervoor. Bij iedere patiënt streef ik naar een dikke tien. Volle overgave zie je direct terug in de techniek. Als er meer mensen in het team zo werken gaat de kwaliteit zichtbaar omhoog, verloopt de operatie sneller en dus veiliger, zijn de hechtingen ‘mooier’. In een academisch ziekenhuis werken veel perfectionisten. Ons doel is niet zoveel mogelijk ingrepen op een dag er doorheen draaien, maar ons vak steeds weer beter uitvoeren. (lachend) Dus ja, met het woord ambitie heb ik wel wat.

Het perfectionisme dat in mijn werk zo goed van pas komt, hou ik thuis zoveel mogelijk op de achtergrond. Mijn ambitie richting de kinderen is vrij simpel: ik wil dat ze iets doen wat ze leuk vinden én dat ze hun best doen. Omdat ze dan nog meer voelen of ze doen wat ze leuk vinden. Doe je alles half/half dan beleef je het minder.

CARRIERE

Ik heb het heel moeilijk gevonden om te werken met kinderen. Hoe verenig je de doorwaakte nachten met dit werk dat zoveel concentratie vergt? Inmiddels geniet ik vooral van de combinatie. Tijdens een dag op ‘ok’ leef ik me 8,5 uur lang uit. Zonder ook maar een seconde ergens anders aan te denken. Onbereikbaar voor de kinderen ook. En dat weten ze natuurlijk. Als ik klaar ben, draag ik het over en ben ik helemaal vrij. Meteen kijk ik er dan naar uit ze weer te zien en race ik – voorzichtig – naar huis.

Ik heb het heel moeilijk gevonden om te werken met kinderen.

Carrière stress
De grootste uitdaging in mijn werk zijn de medisch ethische gevallen. Hoe ver ga je? Letterlijk soms: hoeveel ledematen kun je amputeren om iemands leven te redden? Bijna dagelijks geconfronteerd worden met de kwetsbaarheid van een lichaam geeft privé ook best extra stress. Ik ben continue alert en spring direct in als er ergens iets gebeurt.

Wie zit er op de trauma-helikopter?
Natuurlijk maak ik me – belast met alles wat ik zie in mijn werk - meer dan gemiddeld bezorgd om de kinderen, al val ik ze daar niet mee lastig. (lachend) Als ik Cato op een woensdagmiddag bij een andere moeder achterop slingerend weg zie fietsen, dan geeft het een geruststellend gevoel dat ik de artsen ken die op de heli vliegen.

ALLE BALLEN IN DE LUCHT

Door mijn wisseldiensten en de flexibiliteit van Gert-Jan ben ik een aanwezige moeder. Ik ben actief op school en ga gerust koekjes bakken op woensdagmiddag, ook al vind ik dat eigenlijk helemaal niet leuk. Ik wil een gewone moeder zijn. Natuurlijk zie en weet ik alles, maar ik waak ervoor de ultieme spin in het web te zijn. Dat is me te benauwend.

Self-supporting huisman
Ik prijs me gelukkig met een man die niet al teveel testosteron heeft, die het prima vindt om net als ik parttime te werken en self-supporting is in het huishouden. Hij pakt echt alles op: niet alleen de kinderen. Hij kookt, draait een was, stofzuigt en lapt de ramen als hij eerder dan ik ziet dat we er niet meer doorheen kunnen kijken. Of nou ja, dat vraag ik dan meestal. Hij kookt zout en vet en de keuken is een troep. Daar ga ik echt niet over zeuren. We vinden het allemaal lekker.

Ik prijs me gelukkig met een man die niet al teveel testosteron heeft.

DROMEN

Dit is echt mijn droombaan. Als jong meisje nam m’n oppas me mee naar een open dag van het AMC. Ik wist direct: dit is het. Ik kan me niet voorstellen dat ik dit werk niet meer zou doen. Misschien dat ik nog een tijdje als zzp’er kan werken. Met mijn specialisme kan je overal terecht en kun best wel goed geld verdienen. En misschien ga ik (met of zonder gezin) nog wel eens een paar maanden aan het werk op Bonaire.

Topsport
Als je urenlang steriel staat, kan je niets eten en nauwelijks drinken want naar het toilet gaan is er niet bij. Regelmatig sta ik twee, drie uur in opperste concentratie met m’n handen in een wond. Het is vergelijkbaar met topsport. Soms vraag ik me wel af hoe lang ik het nog volhoud. Ik ben pas op de helft.

Antoinette’s tip: Geniet van beide werelden: werk en gezin! Dat ik nu met jou even zit te bellen over mijn ambities terwijl op de achtergrond mijn zoontje zijn partijtje viert en door het speelkasteel knalt, vind ik te gek. Natuurlijk is het luxe dat ik een man heb die 100% meewerkt, maar hoe je het ook invult: geniet ervan, maak het leuk.


Antoinette Vlaskamp (39)
Getrouwd met Gert-Jan Brok (45),
Kinderen: Cato (9), Pepijn (7)
Werk: Operatie-assistente, specialisme cardio, vaten en long chirurgie in het VUmc

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!