MamAnouk onder vuur

7-01-2016 //

De aankondiging van Anouk’s zesde - en naar eigen zeggen lang verwachte - kind maakt een hoop los. Op Facebook staan inmiddels duizenden reacties. Felicitaties uiteraard, maar ook heel veel keiharde kritiek. Is het Anouk? Nee, het is de krabbenmand.

De krabbenmand is een metafoor voor het fenomeen dat vrouwen (in een team) elkaar onbewust tegenhouden als er één haar kop boven het maaiveld uitsteekt. Krabben doen dit letterlijk. Wanneer er eentje de weg naar boven, de vrijheid, maakt, dan trekt de rest hem terug. Bij vrouwen wordt dit ook wel de plakkende vloer genoemd. Volgens sommige deskundigen bepaalt dat veel meer de soms achterblijvende carrières van vrouwen dan het glazen plafond.

Net als wij

Terug naar Anouk. Terug naar het moederschap. Ook daar lijkt dit krabbenmand effect van toepassing. De kritiek op social media is vooral dat Anouk kinderen heeft van verschillende mannen en nu een kind krijgt van een jonge man, basketballer Dominique Schemmekens (21), die net aan acht jaar ouder is dan haar oudste zoon. Een gozer met lef deze Domique, op je eenentwintigste stiefvader worden van vijf! Zijn lief Anouk is een uitgesproken vrouw, met een uitgesproken mening en een 'out of the ordinary' leven. Hoewel, dat valt ook allemaal te betwisten. Ze is misschien juist wel zoals de rest van ons. Een 'ambitious mama' die haar passie voor zingen wil combineren met haar grote liefde voor kinderen, op zoek is naar liefde en vooral veel liefde heeft te geven.

Toch lijkt de bizarre uitkomst van het naar buiten brengen van dit blije nieuws, duizenden reacties waaronder veel keiharde oordelen (zie bijvoorbeeld de reacties onder het bericht over Anouk op de Facebook pagina van Metro), niet op zichzelf te staan.

Doe 'ns ff kalm

Enkele dagen geleden postte Laura Husby Hudges, een blogger op Huffington Post: ‘Dear moms of the internet, in 2016 Can We All Just Calm Down.' Grappige overeenkomst is dat ze vertelt hoe ze als jonge moeder op straat vaak opmerkingen kreeg over haar grote (4 kinderen) gezin. “Are they all yours?” Door de heftige debatten op sociale media onder moeders weet ze nu dat ze die opmerkingen als beledigend had moeten ervaren. Moeders verwijten elkaar van alles en raken door het minste of geringste beledigd. Sociale media leggen dit alleen veel meer bloot. Gelukkig was Laura destijds - pré sociale media tijd - te gelukkig met haar kroost en voorkwam die roze bril een postnatale depressie door al dat commentaar.

MamAnouk

Kennelijk zijn veel en heftige reacties door moeders op moeders niet exclusief iets wat MamAnouk (een geuzennaam van Giel Beelen) overkomt. Of iets typisch Nederlands. Of iets typisch van sociale media. Als het waar is dat het iets typisch van vrouwen is, dan volg ik graag de wens van Laura, de Amerikaanse blogster, schrijfster en moeder: laten we meer schrijven over wat ons echt bezig houdt, wat ons bindt, waarin we elkaar kunnen steunen. Vanuit liefde en aanmoediging naar elkaar. Laten we minder snel beledigd zijn en minder snel boos of iets van een ander ‘belachelijk’ vinden en daar wat van VINDEN. Voor nu kan ik alleen maar hopen dat Anouk alleen de bovenste reacties leest op haar eigen Facebook bericht, waarin de meesten haar feliciteren en zeggen dat ze zich niks moet aantrekken van al die negatieve reacties. Sommige vrouwen (en mannen) moet je gewoon zonder pardon uit die hele krabbenmand flikkeren. Be nice or get lost!

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!