10 dingen die je niet tegen een werkende moeder moet zeggen

24-12-2015 //

Als werkende moeder krijg je soms opmerkingen en zeurende vragen die niet altijd even leuk zijn. Dit soort opmerkingen komen niet alleen van mannelijke collega´s op de werkvloer, maar ook van vrouwelijke ´collega´s´ op het schoolplein. Of soms nog erger, van je schoonmoeder!

‘Lastig zeg, zo een drukke baan en jonge kinderen.’

Ja, het is erg druk. Maar ook super leuk! Ik houdt van de afwisseling en ben juist door die afwisseling misschien wel een veel leukere moeder thuis!

‘Hé, kom je maandagochtend ook luizen pluizen?’

10 keer liever heftige deadlines, dan met mijn vingers over al die kinderkoppies!

‘Die eerste jaren zijn zo kostbaar! Later is er nog genoeg tijd om te werken…’

Zeker, zeer kostbaar. Daarom koester ik ook iedere speciale gebeurtenis. Iedere moeder maakt die bijzondere momentjes mee, of je nou werkt of niet.  

‘Jij wil toch geen promotie, je hebt tenslotte jonge kinderen.’

Say what?! Omdat ik jonge kinderen heb, betekent dat niet dat ik geen ambities meer heb. En die mannelijke collega is toch ook pas vader geworden? Ik zie het verschil niet.

‘Goh, je ziet er moe uit. Druk zeker met die nieuwe baan?’

Mens, ik ben blij dat ik nog op mijn stilleto's kan staan. ’s Nachts zijn er babyflesjes en overdag zijn er deadlines. Tja, wallen horen daar nou eenmaal bij.

‘Wat lekker dat jij thuis werkt en zelf je uren in kan delen.’

Thuis werken en ondertussen met mijn kinderen spelen werkt bij mij (en bij veel andere moeders) helaas niet. Het werk is dan ook best pittig. Overdag race ik tussen school, boodschappen en speelafspraakjes en ’s avond ligt er nog een stapel werk op mij te wachten.

‘Ik dacht dat crèches maximaal twee dagen opvang hadden per kind. Het is er altijd zo druk.’

De leidsters weten precies hoeveel kinderen zij aankunnen. En mijn kind vind het er heerlijk. Hij krijgt een overvloed aan aandacht en kan in de tussentijd ook nog eens spelen met zijn vrienden. En ondertussen haalt mama een dikke klus binnen op werk, tjakka! Beiden zo blij als een ei.

‘Werk jij? Maar je man doet het toch juist zo goed op zijn werk?’

Dat mijn man het goed doet op zijn werk betekent niet dat ik niet wil werken. Naast dat ik het naar mijn zin heb op mijn werk vind ik het ook goed dat mijn kinderen meekrijgen dat financiële onafhankelijkheid erg belangrijk is.

´Mijn kinderen vinden het gewoon ECHT niet leuk op de naschoolse.´

Vindt niet ieder kind het weleens niet leuk om naar de oppas, naschoolse opvang of zelfs de sportvereniging te gaan? En achteraf vonden ze het weer reuze gezellig.

´Wat lief van jouw man dat hij ook een papadag heeft! Je boft maar.´

Het is volledig geaccepteerd dat vaders fulltime werken. Zij ontvangen zelfs een schouderklopje als zij één dag in de week thuis blijven bij de kinderen. Maar helaas is het nog steeds not done om als moeder fulltime te werken.

Over MaxineAriaans

Maxine Ariaans is afgestudeerd Redactie en Mediaproductie specialist en freelance redacteur bij Ambitious Mama

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!