10 redenen waarom Angela Merkel in 2015 ‘persoon van het jaar’ werd

11-12-2015 //

Dit weekend zie ik Spielberg’s ‘Bridge of Spies’. De setting is het begin van de koude oorlog. In een kapot geschoten Berlijn beginnen de Sovjets en de DDR met het bouwen van de muur. Stenen worden op elkaar gemetseld. Bij het zien van dit surrealistische beeld denk ik direct aan Angela Merkel en voel ik nog meer haar drijfveer om de vrijheden van Europa te willen beschermen.

Chancellor of the free world

Het is 29 jaar geleden en de vierde keer ooit dat een vrouw tot TIME’s ‘person of the year’ werd verkozen. Angela Merkel krijgt deze erkenning ‘chancellor of the free world’ voor haar leiderschapspositie in Europa in tijden van grote crisis. Crises die Europa in het hart raken: de schulden crisis in Griekenland en de vluchtelingencrisis.

Op de rand van 2016 wint Merkel opnieuw een prestigieuze prijs. De internationale Four Freedoms Award. De Duitse bondskanselier wordt onderscheiden vanwege onder meer haar moreel leiderschap, niet alleen in Duitsland zelf maar ook als voortrekker in de Europese vluchtelingencrisis en financiële crisis.

Lange adem

Bieden crises bedreigen het bestaan van het vrije Europa. Een vrijheid die voor Merkel, opgegroeid en volwassen geworden in het onvrije Oost-Duitsland, alles behalve vanzelfsprekend zijn en het waard om voor te ‘vechten’. Niet met powerplay, dat kon haar vrijheid destijds ook niet redden, wel met een lange adem en geloof in de eigen waarden.

Zelf zei ze er gevraagd naar mogelijke militair ingrijpen in Oekraïne begin dit jaar dit over: ‘Als 7-jarig meisje zag ik de muur opgetrokken worden. Ok al was het een schending van internationaal recht, niemand vond militair ingrijpen om de burgers van de DDR en het Oostblok te beschermen tegen de consequenties, namelijk een leven zonder vrijheid voor vele jaren, destijds gepast. En dat vind ik niet erg. Ik begrijp het, het was een realistisch inzicht dat het nooit tot een succes zou leiden.’

Merkel gelooft in de lange termijn. ‘We weten dat dingen tijd kosten, maar ik ben er 100% van overtuigd dat onze principes uiteindelijk stand houden. Niemand wist destijds hoe de Koude Oorlog zou eindigen, maar het eindigde. We hebben het allemaal meegemaakt. Het verbaasd me altijd hoe bang we zijn en hoe snel we de moed verliezen.’

Wat maakt Angela Merkel tot dé leider van Europa en ‘de persoon van het jaar’? Ik vraag het aan Monique Jongerius-Joras, psychiater, van oorsprong Duitse en Merkel-fan.

10 redenen waarom Angela Merkel ‘persoon van het jaar’ is.

1. Zij is een leidinggevende die niet voor haar eigen eer en glorie werkt.
2. Zij durft fouten te maken en die toe te geven.
3. Zij neemt kritiek aan zonder dat ze denkt dat ze als persoon afgewezen wordt, ze reageert erop inhoudelijk en met kennis van zaken.
4. Zij kan delegeren en op de achtergrond blijven en dan ook nog verdragen dat mensen roepen dat ze ' niets' doet!
5. Zij is een voorbeeld voor jonge vrouwen die begaafd zijn en die ook nog de moed hebben hun talenten in te zetten voor een grotere context en gemeenschap van mensen.
6. Zij kan lachen met de politieke cabaretiers die in Duitsland heel vakkundig elke week (!) haar en de politiek op de korrel nemen. Een leider met humor kan nooit een dictator worden, zegt schrijver Amos Oz en dat past bij haar.
7. Zij blijft nieuwsgierig en open en tegelijkertijd zal ze voor haar eigen visie en mening opkomen zonder deze op te leggen aan een ander.
8. Zij aanvaardt de consequenties van deze openheid, zoals nu de reacties op haar uitnodiging naar mensen in oorlogsgebied. De uitnodiging naar de ontheemde mensen uit oorlogsgebieden en de gastvrijheid die ze aanbiedt heeft ze overigens namens het grootste deel van de Europese bevolking gedaan, hetgeen zichtbaar wordt in de grootschalige vrijwilligers inzet. De tegenstemmers worden hierdoor even duidelijk zichtbaar in hun egoïsme.
9. Zij zou zo maar de droom kunnen hebben dat Europa eigenlijk een continent zou kunnen zijn ZONDER grenzen, een continent waar mensen, burgers met verschillende wortels, culturen, kleuren, geloven en spiritualiteit met elkaar samen kunnen wonen, werken, leven in hun land zonder grenzen. Het wederzijds respect voor het anders zijn dat wortelt in de kennis dat alle mensen anders zijn en van elkaar verschillen zou een diepe doorleefde vorm van verbondenheid kunnen zijn voor alle burgers van het continent Europa. Een Europa zonder grenzen maar met de vrijheid dat verschillende culturen elkaar opzoeken en in een land samen kunnen leven en dat de anderen dat ook doen en zo met elkaar vrij en creatief omgaan. Het zou zo maar een droom kunnen zijn van deze vrouw die aan eigen lijf ervaren heeft hoe het is om onvrij te zijn en onderdrukt te worden door een ideologie.
10. Zij heeft het volk dat zo veel leed in Europa en in de wereld heeft gebracht weer een menselijk gezicht gegeven waar anderen weer van kunnen houden.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!