Vrouwen te druk in hun hoofd om meer te werken? Laat me niet lachen

9-03-2016 //

De kranten stonden er op internationale vrouwendag vol mee. Vrouwen ontspannen niet in hun vrije tijd maar maken zich constant zorgen. Volgens het SCP dat dit onderzoek uitvoerde zou dat wel eens de échte reden kunnen zijn waarom vrouwen in deeltijd werken. Laat me niet lachen!

Vanochtend – voordat ik de kinderen naar school bracht ja – las ik over het onderzoek van het SCP. Mannen en vrouwen, concludeert SCP onderzoeker Wil Portegijs, hebben naast werk- en zorgtaken evenveel vrije tijd, maar ervaren die tijd anders. Vrouwen zijn naast hun feitelijke werk- en zorgtaken ook erg druk met de gedachte aan zorg. De tandarts moet gebeld, de traktatie verzonnen, moeder bezocht en waar we gaan in hemelsnaam dit jaar op vakantie.

Vrouwen zijn erg druk met de gedachte aan zorg.

Emotiewerk noemt het SCP dat. En het zorgt ervoor dat vrouwen nooit echt ontspannen. Hoewel ik ‘de overbelasting’ na 10 jaar journalistiek onderzoek onder werkende ouders en specifiek werkende moeders onderschrijf en oh ja bij mezelf herken, stuit de vertaling ervan in de media me zeer tegen de borst.

Vrouwen zijn druk, druk, druk of leiden zelfs aan een ‘dwangneurose’ (Volkskrant, 8 maart). Hoe dan ook, ze doen het zichzelf aan, ‘voelen zich (onterecht?) opgejaagd’ terwijl mannen veel ‘relaxter’ zijn. Bovendien, denken de onderzoekers nog even door, dit zou wel eens de belangrijkste reden kunnen zijn dat vrouwen in deeltijd werken. Ik kan je vertellen, en waarschijnlijk weet jij dat als ervaringsdeskundige als geen ander, zo zit het niet.

Hoe dan wel?
Het dominante model in Nederland is: de man werkt fulltime, de vrouw drie tot vier dagen. Over de reden daarachter zal ik hier niet uitweiden maar het heeft iets te maken met, ahum, kinderen krijgen, de hypotheek kunnen betalen en de fulltime cultuur bij bedrijven.

In de praktijk betekent dit dat veel vrouwen hun leuke baan in minder dagen proppen. Dat doen ze zodat ze zich niet schuldig hoeven te voelen naar hun werkgever wanneer ze naar de orthodontist moeten of de kinderen uit school halen. En die werkgever is allang blij; hij zit voor een dubbeltje op de eerste rij, want vrouwen werken natuurlijk wel gewoon door. Alleen doen ze dat – vrijwillig – in hun eigen tijd. Met dank aan de mobiele telefoon en de laptop. Want ja, die baan is eigenlijk niet te doen in drie tot vier dagen.

Vrouwen zijn de CEO van het gezin.

Vrouwen zijn rete-ambitieus en perfectionistisch. Lopen nooit, ik herhaal nooit de kantjes ervan af. Dat heeft een belangrijk gevolg: schuldgevoel. Vrouwen doen dus 24/7 twee dingen tegelijk in een poging de gaten dicht te lopen. Omdat hun man officieel fulltime werkt, is de vrouw met haar drie tot vier dagen automatisch de hoofdaannemer binnen het gezin. Zo juggelen ze een parttime baan - die in veel gevallen fulltime tijd vergt - met een fulltime baan als CEO van het gezin. Maar wie kan er feitelijk twee fulltime banen combineren en chill en relaxt blijven? Dus vallen er toch gaten, is er toch te weinig tijd, is er altijd haast en een lange lijst to do’s die dagelijks wordt aangevuld. Zie daar de drukte in hun hoofd. Het is het dagelijks falen van iets dat ondoenbaar is voor vrouw én man.
Met andere woorden: het druk druk, druk in haar hoofd is geen overbodige luxe maar bittere noodzaak.

Wie het niet gelooft, ergens wordt het bewijs gelukkig nog wel geleverd in dit onderzoek. Mannen die ook zorg- en werktaken combineren, door de Volkskrant ‘geëmancipeerde en toegewijde vaders’ genoemd, willen ook minder uren werken!

Columnist Peter Hoekstra weet wel wat mannen met die uren gaan doen en heeft een tip voor vrouwen. 'De dag dat emancipatie gaat lukken is de dag dat vrouwen leren denken als mannen.'

Check om nog wat meer te lachen de hilarische sketch van de Amerikaanse komiek Gungar in dit artikel over het verschil tussen mannen- en vrouwenbrein.

Wat vind jij? Deel jouw mening onder dit artikel of like ons op Facebook en praat daar mee.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!