Haagse erkenning voor werkend gezin

14-12-2015 //

De nieuwe belasting maatregelen zijn bekend gemaakt door staatssecretaris Wiebes. Ze zijn een felblauwe veer in de bips van werkende ouders.

Het schip met geld komt echt niet binnen varen....maar, netto gaan we er volgend jaar al merkbaar op vooruit. Een stel dat samen 1,5 keer modaal tot 2,5 keer modaal verdient kan ‘gratis’ een midweek weg, of een weekendje Parijs boeken als het aan dit kabinet (en de meerderheid in de Tweede Kamer) ligt. Voor elke wens die men in Den Haag heeft om de wereld een beetje te veranderen, is wel een belastingmaatregel te verzinnen. Kennelijk is deze staatsecretaris er op uit geweest werkende ouders gemotiveerd te houden of meer vrouwen aan het werk te krijgen.

Het hart van het Belastingplan bestaat uit een hogere arbeidskorting - een lastenverlichting voor iedereen met werk - en een verlaging van de 42-procentsschijven. Dat tarief zou naar 40 procent gaan, maar om de twee aanpassingen te betalen wordt dat 40,5 procent. Verder wordt de derde schijf opgerekt, waardoor belastingbetalers 8.000 euro 'later' in de schijf met het toptarief van 52 procent komen.

Een deel van de vrijgekomen euro’s zijn rechtstreeks een gevolg van maatregelen exclusief voor werkende ouders. Zo wordt de combinatiekorting verhoogd (50 euro per maand extra) en gaat de kinderopvangtoeslag nu toch weer omhoog (heen-en-weer, heen-en-weer). In 2017 zelfs met een 0,5 miljard in totaal. Klagen over het schommelende beleid doen we niet. We nemen het allemaal in dankbaarheid aan.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!