Ambitieuze idealist

25-03-2017 //

Ambitious Mama blogger en Jeanette Bolck ging even gezellig wat drinken met haar vriendinnen. Maar ze kwam van een koude kermis thuis.

Zo zat ik pas ergens op een terras met vriendinnen. Het ging over het vaak besproken onderwerp van 'ben ik nou blij met mijn invulling van de balans in mijn leven?” Was vroeger alles beter of juist niet?

Zo ging het over kinderen en moeder zijn, vrijheid, relaties en 'meer willen.’ Vooral dat laatste liep nogal uiteen. Zo zei er eentje 'ik wil een andere baan’ en een ander “nee, alsjeblieft geen uitdaging of promotie!”

We kwamen erachter dat we allemaal zo onze eigen ideeën hebben over ambitie.

Opeens keken ze allemaal naar mij. Ik werd ervan 'beticht’ ambitieus te zijn! Ik zeg bewust “beticht' aangezien ik mij dus gaandeweg realiseerde dat het bijna voelde als een áanval'...hoe gek is dat? Nou komt het ook omdat zij hele andere behoeften hebben en eigenlijk denken dat ik mezelf íets aandoe' door altijd met nieuwe ideeën te komen. Projectie van hun eigen wensen?

We kwamen erachter dat we allemaal zo onze eigen ideeën hebben over ambitie, succes in je werk en uitdagingen opzoeken. Daar kunnen we uren allerlei bomen over opzetten en we bespreken hoe we elkaar zien en dat er vaak van alles achter zit waar je nooit aan had gedacht.

Het kan te maken hebben met een veilige weg kiezen om niet ontmaskerd te worden of juist lekker genieten van andere dingen als je niet zoveel hoeft van jezelf. Genoeg hebben aan de kinderen is prima en dan niks hoeven. Maar ja, je kunt juist ook genieten van dingen willen om vervulling te voelen in je leven en het niet als straf voelen. Enfin, zo leer je weer veel over elkaar en jezelf en daarmee weer veel over hoe verschillend vrouwen toch kunnen zijn.

De persoonlijke betekenis van een woord kan zoveel zeggen! Zo kwam ik erachter dat vanuit mijn opvoeding mijn moeder ook een raar conflict had met íets willen betekenen voor mensen en dat ook willen uitdragen. Toch leek ze het moeilijk te vinden om haar werk serieus te nemen, ze zette het altijd weg als een 'grapje' (terwijl ze wel zelf een stichting opzette voor ouderen & natuur). Een ambivalente boodschap van een mooi idee hebben waar anderen van profiteren maar er niet trots op mogen zijn? Zelfs genieten alleen voor haarzelf is nog lastig…uitslapen doet ze eigenlijk ook alleen stiekem smile
Hoezee , Calvijn!

Ambitieus dus...toch maar eens wikipedia erop naslaan. Wat betekent ambitieus dan eigenlijk?

  • Ambitie, ook wel eerzucht genoemd, is het "streven om carrière te maken" en de daarmee vaak gepaard gaande "zucht, dorst naar eer of roem". In meer algemene zin is ambitie het streven naar een bepaald doel. …

Ja hoor, daar ga je al...Zucht...nee nog erger..eerzucht!! vloeken in de kerk.

  • Streven naar een bepaald doel en er trots op mogen zijn (en zeker als vrouw!)-

Het gevoel niet trots te mogen zijn is natuurlijk iets wat vrouwen constant in de problemen brengt.

Dat klinkt een stuk gezonder en doet de emancipatie ook nog goed. Het gevoel niet trots te mogen zijn of geen 'zucht' mogen hebben naar erkenning of complimenten is natuurlijk iets wat vrouwen constant in de problemen brengt. Het zijn hele menselijke gevoelens en wensen.

Voor mezelf geld dat ik graag succes heb in mijn werk maar niet zozeer als boegbeeld wil optreden (met pijn en moeite en tot grote vreugde van mijn webdesigner zet ik dan toch eindelijk maar een foto op mijn homepage). Ik heb een soort missie en wil die graag uitdragen en daar succes mee behalen maar wil daar dan niet persoonlijk voor naar buiten treden. Het is zo dapper van die vrouwen die hun nek uitsteken en het boegbeeld willen zijn van een idee of missie.

Ik probeer hier mijn balans in te zoeken door mensen te bereiken via de kanalen die in mijn bereik liggen en zo zaadjes te planten voor mijn missie. Dichtbij huis (en werk) beginnen. Zo scheid ik ook braaf mijn plastic en ruim ik de zwervende waterballonnen op om de vogels te redden. (en dan voel ik me soms een lulletje als ik op vakantie in Griekenland overal zakken zie vliegen en men alles uit het raam knikkert..).

Toch voel ik wel een trots gevoel als een cliënt zich beter voelt of als een stel toch besluit dat ze eigenlijk heel veel van elkaar houden en dat ook weer kunnen voelen.
En ja, ik voel me ook trots als ik zie dat anderen door mij ook wat bewuster omgaan met elkaar en het milieu! En dan krijg ik ook zucht naar meer. En dat mag!

Ja, er schuilt dus een ambitieuze idealist in mij…best oké eigenlijk.

Over Jbolck

Jeannette Bolck is Psycholoog en coach in haar eigen praktijk in hartje Amsterdam.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!