Girls in tech

14-04-2016 //

Vandaag is het Girlsday. Dé dag waarop meiden tussen de 10 en 15 jaar zich kunnen onderdompelen in de wereld van tech. Veel meer hun wereld dan ze vaak denken. En vooral hun toekomst. Of zoals tech-ondernemer Janneke Niessen 't zegt: ‘Alle bedrijven zijn tech bedrijven.’

Een technology studie, of gerelateerd aan technologie is misschien niet de eerste studie waar je aan denkt voor je tienerdochter. Girlsday, een internationaal initiatief in Nederland georganiseerd door VHTO, wil dat veranderen. Want tech savy zijn en kunnen coderen zouden wel eens de belangrijkste skills kunnen zijn die we onze dochters moeten meegeven. Janneke Niessen: ‘Voor meer dan 90% van alle banen zijn bepaalde technische skills nodig. Alle bedrijven worden tech bedrijven. En dat is niet mijn mening, dat is een feit.’ En zij kan het weten. Ze bouwt al meer dan tien jaar aan Improve Digital, een pracht tech-bedrijf waarmee ze de ambitie heeft om Europees marktleider te worden. En ze is desgevraagd al een aardig eind op weg. Daarnaast was ze bedenker van het hippe tech-boek voor meiden ‘Project Prep’.

Foto: Janneke Niessen (in zwart) naast Koningin Maxima aan wie Janneke het eerste exemplaar van 'Project Prep' uitreikte.

Waarom kiezen meiden zo weinig voor technologie en exacte vakken?

Tienermeiden worden nog veel te weinig gestimuleerd en soms zelfs gedemotiveerd om exacte vakken te kiezen. Zeggen ‘Nee, dit is meer voor jongens’ is echt killing op die leeftijd. Het gaat er niet om dat ze dingen moeten doen die ze niet leuk vinden. Maar krijgen ze de juiste informatie of wordt die optie – deels onbewust - bij ze weg gehouden door ouders en leraren? Ook bij de meiden zelf leven die vooroordelen. Werken in tech? Ze zouden er niet dood gevonden willen worden, bleek onlangs uit een onderzoek. Werken bij Instagram? Ja, dat willen ze heel graag. Dat Instagram ook een tech bedrijf is zien ze niet.

Hoe belangrijk is het om tienermeiden met tech te verleiden?

Technische skills bezitten is een voorwaarde voor goede kansen op de arbeidsmarkt. Er zullen straks namelijk ook heel veel banen zijn waar we nu het bestaan nog niet van weten, dus is het van belang om die skills te hebben waarmee je nog alle mogelijkheden hebt. Dat geldt voor meiden en jongens. Omgekeerd geldt dat meiden die kunnen programmeren later veel voordelen hebben. Ze hebben de skills waar werkgevers om zitten te springen, zijn technisch én vaak super creatief. Dus alle mogelijkheden liggen voor ze open om ergens te gaan werken, hun eigen droombaan of bedrijf te creëren.”

You can’t be what you can’t see. Geldt dat ook voor technologie?

Absoluut. Daarom geloof ik erg in de kracht van rolmodellen. Vrouwelijke rolmodellen moeten veel zichtbaarder worden. We kunnen en moeten allemaal een bijdrage leveren aan de oplossing. Noblesse oblige. Hoe gaan we onze volgende generatie anders laten zien dat je alles kunt worden wat je wilt?

Wie is een belangrijk rolmodel voor jonge meiden?

Juist omdat die er in Nederland niet echt zijn, bedacht ik er zelf eentje. En dat werd Isabel, de hoofdrolspeelster uit mijn boek. Ze bedenkt hoe handig een mode-app zou zijn die haar leert hoe ze zich moet kleden, leert zichzelf coden en ontwikkelt samen met haar hippe vriendin een mode-app.

Wat is volgens jou de belangrijkste aanpak om snel meer meiden de techniek in te krijgen?

Iedereen is onderdeel van de oplossing. Hoe je met je dochter spreekt, hoe je haar aanmoedigt, bepaalt of zij het voor zich ziet. Op scholen moet coden een basisvak worden. Het is gewoon een nieuwe taal die iedereen moet leren spreken. En dat kan niet afhankelijk zijn van ouders die het belang wel of niet zien. Dan creëer je een achterstand voor kids die niet meer te overbruggen is.

En de meiden zelf?

Zij moeten snappen dat als ze bijvoorbeeld iets in de mode willen doen, ze ook exacte vakken in hun vakkenpakket stoppen. Tenminste als ze er echt succesvol in willen worden. Een van de dingen die we in het boek willen laten zien is dat je niet perfect hoeft te zijn, dat falen erbij hoort en dat ze van daaruit alles kunnen bereiken wat ze willen. Er is geen enkele reden waarom zij niet de volgende Mark Zuckerberg kunnen zijn. Tijdens de Project Prep awards zagen we dat terug, fantastische ideeën kwamen naar voren!

Zin in vandaag?

Zeker. Er doen veel bedrijven mee en meer dan 10.000 meiden hebben zich op gegeven. Maar het gaat nog veel te langzaam. Volgend jaar wil ik dat er minstens 100.000 meiden meedoen.

Wil je zo lang niet wachten? Ga met je dochter op zaterdag 28 mei naar de girls techday tijdens de Campusparty in de jaarbeurs van Utrecht.

Over Renate Tromp

Renate Tromp (41) is founder & editor van Ambitious Mama.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!