Hoe combineer je werk en moederschap als het niet loopt volgens plan?

30-05-2016 //

Voordat ik moeder werd, had ik bedacht hoe ik werk en moederschap zou combineren. Mijn man en ik zouden allebei 4 dagen gaan werken. Op deze manier konden we beiden voor onze carrière gaan. En mijn kindje zou net zoveel tijd met zijn mama doorbrengen als met zijn papa. In mijn ogen het perfecte plaatje

Het loopt anders.

Dat was geregeld. De kleine kan komen. Een paar weken voor de uitgerekende datum kreeg ik complicaties en werd met spoed opgenomen in het ziekenhuis. “We gaan voor het leven van de moeder,” zei de gynaecoloog en zijn woorden die ik niet snel meer zal vergeten. En het werd ineens duidelijk hoe ziek ik was. Ik had het Hellp syndroom (ernstige zwangerschapsvergiftiging). Een paar dagen later hield ik mijn zoontje – gezond en wel - in mijn armen.

Terug naar het werk.

Ondanks de waarschuwing van de gynaecoloog dat mijn herstel wel een jaar kon duren, ging ik na mijn verlof gewoon aan het werk. Ik wilde niets liever dan terugkeren naar de situatie van voor mijn zwangerschap. Dat ik weer die vrouw met een carrière was. Die vrouw met ambitie. Ik verlangde naar mijn oude leven. Ik wilde het ziek zijn vergeten.

Ingestort

Na 1 week werken lag ik huilend in mijn bed. Niet in staat om op te staan. Toen wist ik dat het nooit meer hetzelfde zou worden. En dat ik niet meer die vrouw was. Alles liep zo anders dan ik me had voorgesteld. Na een lange herstelperiode, waarin ik mijn baan kwijtraakte, begon ik als zelfstandig ondernemer.

Loslaten

Beetje bij beetje liet ik het beeld van mijn oude ik los. Het beeld van de carrièrevrouw die wist wat ze wilde en het altijd voor elkaar kreeg. Dat beeld dat ik zo koesterde, waar ik zo van hield. Het beeld waarmee ik mezelf zo identificeerde. Het paste niet meer bij me. Hoe meer ik dat accepteerde, hoe meer energie ik kreeg. En hoe meer ik open stond voor nieuwe dingen. Ik ontdekte dat ik meer was dan de functie die ik had.

Nieuw beeld omarmen

In het begin zocht ik haastig naar een nieuw beeld voor mezelf dat ik kon omarmen. Zoals dat van marketingadviseur, (online) trainer of coach. Ik merk dat het vasthouden aan een beeld, of dat nu een oud of nieuw beeld is, alleen maar beperkingen oplegt. Als ik het één ben, kan ik het ander niet zijn. Ik heb ontdekt dat ik pas echt mezelf kan zijn als ik accepteer dat ik er geen beeld bij heb. Dat ik geen perfect verhaal over mezelf nodig heb.

Hoe doe je dat dan? 3 tips

Ik houd eigenlijk helemaal niet van tips, omdat ik niet geloof in kant-en-klare oplossingen die voor iedereen van toepassing zijn. Het is een illusie. Maar goed, ik wil je wel vertellen wat ik heb gedaan. En misschien brengt het je op een idee.

  1. Geen doel, geen plan. Ik ben iemand die dol is op het stellen van een doel en hoe daar te komen. Voor mij zat daar heel veel ‘moeten’ achter. Door dat vele ‘moeten’ zag ik niet meer helder wat ik echt graag wilde. Dus heb ik een paar maanden zonder doel en plan rondgelopen. Ik leefde letterlijk van dag tot dag. Gewoon om te ervaren wat er dan naar boven zou komen.
  2. In het hier en nu zijn. Als je geen doel hebt, hoef je ook nergens heen. Je verblijft in het hier en nu. Je hebt tijd en ruimte om dingen te ervaren. En dat gaat niet alleen om de leuke dingen. In het begin was ik heel onrustig. Ik voelde hoe nerveus ik was en wist niet eens waar het vandaan kwam.
  3. Verlangens serieus nemen. Nu mijn hoofd niet werd opgeslokt door het ‘moeten’ kwam er ruimte voor verlangens. Zo had ik ineens zin om foto’s te gaan maken met de spiegelreflexcamera van mijn man. Hij had de camera al een halfjaar en ik had er nog nauwelijks naar om gekeken. Ik ben het gewoon gaan proberen en vond het hartstikke leuk. Of zoals ik las in het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert: volg je nieuwsgierigheid. En blijf het volgen, kijk waar het je brengt.
De scheidingslijn tussen moeten en willen is flinterdun.

Ik denk echt dat er veel dingen zijn die we van onszelf moeten. Van een klein deel ben jij je bewust, maar van het overgrote deel niet. De scheidingslijn tussen moeten en willen is flinterdun. Zo dacht ik bijvoorbeeld dat ik een workshop wilde geven. Mensen uit mijn omgeving vroegen er naar en het bleef telkens op mijn to do lijstje staan.

Na mijn “geen-doel-periode” wist ik dat ik helemaal geen workshop wilde geven. Eerst maakte ik mezelf wijs dat ik het niet durfde en dat ik er daarom niet aan begon. Maar er was iets anders dat ik niet durfde. Ik durfde er niet voor te kiezen om een boek te gaan schrijven. Want juist dat verlangen bleef naar boven komen. Ik durfde daar niet aan toe te geven omdat het niet paste bij mijn beeld van de perfecte carrièremoeder.

Over Gwyneth

Gwyneth Leermakers (37) blogt over persoonlijke ontwikkeling, personal branding en ondernemen op haar website Fabulous Business Woman. Ze is getrouwd met Carlo en heeft twee kinderen: Paco (4) en Giorgia (1).

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!