Rake muziek. Muziek die je raakt.

19-02-2017 //

Beelden zeggen meer dan woorden. Maar muziek kan helemaal snoeihard binnen komen. Er is geen ontkomen meer aan. José Nanninga-Verholt deelt rake muziek door rake woorden en legt uit hoe muziek ook jou kan 'coachen'.

“Op een mooie Pinksterdag, als het even kon, liep ik met m’n dochter in het parkie te kuieren in de zon”.
Vanaf het moment dat ik kon lopen tot vandaag de dag, maak ik met Pinksteren een wandeling met mijn vader, zingen we “ons” liedje en praten we bij over wat ons beiden bezighoudt.

Three times a lady van the Commodores en Eternal Flame van the Bangles, kennen jullie ze nog? Het waren mijn ultieme liefdesliedjes. Wat heb ik erbij gehuild toen het uit ging met vriendje 1 en zoveel tijd later met nummer 2. En om mezelf extra zielig te maken (of vinden), gingen die nummers nog weken keihard aan, en nog een keer en nog een keer, en nog meer huilen. Gelukkig was daar ook Kool and the Gang, wat heb ik daar op gedanst met m’n allerbeste maatje van vroeger. En al dansen we bijna nooit meer, als Kool and the Gang draait ........ Jeugdsentiment, heerlijk.

Liedjes met een boodschap

In m’n werk als coach gebruik ik graag liedjes, rustige muziek ter ontspanning en vooral liedjes met een toepasselijke boodschap voor degene die ik op dat moment begeleid. Zo krijgt een net verkregen inzicht woorden, of wordt verdriet of euforie versterkt. De ander hoeft alleen nog maar te voelen.

Jaren geleden zelf bij een coach, zette hij ‘Wie’ van Herman van Veen voor me op. En ja, daaraan voorafgaand ging het (natuurlijk) over de hele wereld op m’n schouders nemen, me voor iedereen verantwoordelijk  voelen en mezelf op de allerlaatste plaats zetten.

Wie heeft de zon uit jouw gezicht gehaald
Wie heeft het licht in jou gedoofd
Wie heeft je rooie wangen bleek gemaakt
Wie joeg de dromen uit je hoofd
……
Wie is het die vergat dat jij de toekomst had
Wie heeft jou net als ik te weinig lief gehad.

Nooit eerder kwam het zo snoeihard bij me binnen dat ik en alleen maar ik deed wat ik deed; niemand verwacht van me dat ik rondren met minstens 10 ballen in de lucht. En wat nog veel meer binnenkwam, was het besef hoe dit gedrag me leeg trok.  

Inmiddels gaat het stukken beter, echt. Balletje of 5 wink

Van rennen naar lopen

Gisteren liep ik op het strand. Als ik dingen op een rij wil zetten of plannen wil maken, doe ik dat graag lopend in de natuur, alleen. Dan wordt het weer helder of krijg ik een idee voor m’n bedrijf. En ik kom bij mezelf. En dat laatste was ik (dus toch!) weer een beetje kwijt aan het raken. Lang niet zo hard rond rennend als zoveel jaar geleden, m’n meditatie moment erbij (eerdere blog), maar toch …. Prioriteit ligt makkelijk bij de ander, 3 tieners vragen veel aandacht en, vooropgesteld dat ik m’n werk ongelofelijk leuk vind, het vraagt bij tijd en wijle ook veel om je steeds in te leven in ieders persoonlijke verhaal en daarin steunend en stimulerend te zijn.
 
“Dat lopen moet ik vaker doen, misschien wel iedere dag, wat is dat heerlijk en wat doet het me goed”. En terwijl ik dat dacht, BAM, daar kwam het liedje binnen, nota bene geschreven en gezongen door m’n 16 jarige dochter, vorige week nog op een podium bij een singer songwriter festival.

Lopen tot er niets meer van haar gedachten is
......
Ze rent van man tot man
geef haar de ruimte
aangeprate wegen te verlaten
......
Vogels vliegen weer gerust alle kanten op
en alles, alles gaat naar haar zin
en niemand heeft z’n hart gelucht
het blijft hier open lucht
......
Zij blijft lopen, lopen, lopen
tot de dagen weer van haar zijn.

Spiegels van de ziel

Ik had er twee in één; een kind die me spiegelt (dat dóen kinderen!) én een liedje.
En daar waren ze weer, die tranen. M’n dochter verwoordt precies wat ik nu even nodig heb: lopen tot de dagen weer van mij zijn.  

Welk gevoel wil jij versterken vandaag?

  • ben je vrolijk, chagrijnig, gelukkig, verdrietig, verliefd of ….?
  • graaf in je geheugen, bekijk je speellijst, CD’s of struin op you tube
  • volume knop aan, en
  • dansen, zwelgen, zingen, brommen, …. doorvoelen dat gevoel!

Want, dat maakt blij of lucht op of helpt je de pijn toe te staan of geeft energie of wat je gevoel je ook te vertellen heeft, zo is het nu met je!

Over &jouwtalent

José Nanninga heeft haar eigen coachpraktijk &jouw talent voor kinderen, jongeren en hun ouders.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!