Word ook een Daphne Schippers

17-12-2015 //

Altijd te weinig tijd? Voor vriendinnen, de kinderen, het werk en....jezelf. Ga leven als een topsporter en houd een strak schema aan. Door Lisette Tol

Vorige week sprak ik Marieke, kindercoach en moeder van 2 jongetjes van 1,5 en 4. Ze was druk bezig met het opzetten van haar praktijk. Maar merkte dat de korte nachten – haar zoontje van 1,5 werd nog steeds elke nacht wakker – en het drukke gezinsleven hun tol eisten. En daarnaast was ze ambitieus. Ze wilde haar coachpraktijk uitbreiden, maar had geen idee hoe ze dit moest doen zonder nóg meer uren te maken. Uren waar van ze überhaupt al veel te weinig in een dag had zitten.

Altijd te weinig tijd

Marieke had te weinig tijd voor haar gezin. Te weinig tijd voor haar vriendinnen. Te weinig tijd voor zichzelf. En…. Te weinig tijd voor haar business. Het maakte dat ze zich steeds slechter voelde. Ze werd sneller boos op haar zoontjes, snauwde tegen haar man en had steeds minder plezier in haar werk. Ze hoopte dat de herfstvakantie naar Ibiza wat rust en ruimte zou geven. Ze had een week lang geen klanten en even alle tijd voor haar gezin en voor zichzelf. Maar helaas, tijdens haar vakantie voelde ze hoe moe ze was. Hoe ze verlangde naar rust, naar meer vrije tijd én naar een goedlopende en winstgevende coachpraktijk.

Even lekker op vakantie is toch wel genoeg?

Herken je dat, dat je net als Marieke druk bent en hoopt dat even lekker een vakantie wel genoeg is? Gewoon éven opladen, dan kun je wel weer door. En ja, als je er op tijd bij bent, en je je stress veroorzakende situatie en/of gedrag aanpast, dan klopt dat. Maar als het stresssysteem echt uit balans is, is het veel minder makkelijk om te herstellen. Als je merkt dat je steeds gestrester en geïrriteerder wordt en je je grenzen aan het bereiken bent (maar je nog steeds werkt), dan kun je je situatie redelijk makkelijk en snel verbeteren.

De balans herstellen

We kunnen alleen maar functioneren als er balans is tussen activiteit en herstelmomenten. Wanneer deze balans verstoord raakt en er onvoldoende herstelmomenten zijn, blijft de boog gespannen staan. Zeker voor ondernemende moeders is dit een uitdaging. Werk en privé lopen steeds meer
door elkaar heen en de externe prikkels nemen steeds meer toe, denk bijvoorbeeld
aan mail, mobiele telefoon, internet en social media. Pfff … klinkt heftig he? En dat is het ook! Maar gelukkig is er wel wat aan te doen! En kun je erger voorkomen. Want alles staat of valt met de balans tussen inspanning en ontspanning!

Leef jij als een topsporter?

Ondernemen en moederschap is eigenlijk net topsport; om goed te kunnen presteren moet je tussendoor genoeg pauzes nemen. Het is dus handig om bij jezelf te onderzoeken hoe het is met die balans. Heb jij voldoende inzicht in jouw dagelijkse balans tussen inspanning en ontspanning? Bedenk eens even hoe jouw dagen er uit zien; is er ook ruimte om dagelijks even te ontspannen en te herstellen? Als topsporters als Daphne Schippers het er goed op doen, waarom jij dan niet?

Houd een dag-boek bij

Houd voor 2 weken een dagboekje bij waarbij je per activiteit bijhoudt of dit inspanning kost of ontspanning geeft.
Je maakt 3 kolommen: 1 voor het tijdstip en de activiteit, 1 voor ontspanning en 1 voor inspanning.
Per activiteit beoordeel je of het inspanning is of ontspanning. Geef per half uur / activiteit 1 punt.
Dat kan zijn een punt voor inspanning of juist voor ontspanning.
Tel aan het einde van de dag je totalen op voor inspanning of ontspanning.
Dit dagboekje zal je inzicht geven in je balans en waar er eventueel ruimte is
voor verbetering.

In plaats van punten te geven, kun je ook met kleuren werken. Gebruik bijvoorbeeld rood voor inspanning en een groen voor ontspanning. Hoeveel rood zit er in een dag? En hoeveel groen? Kun je meer ‘groene’ momenten aanbrengen in jouw dag?

Heel veel succes er mee!

Over Lisette Tol

Lisette Tol is De ontspannen Ondernemer, businesscoach voor ambitieuze ondernemers. In haar programma’s helpt zij coaches, trainers en dienstverleners naar meer omzet, meer rust én meer vrije tijd.

Reacties

Meer artikelen uit ons netwerk

Volg ons!